LUKSUZ KOJI JE POSTAO OPASNOST ZA ZDRAVLJE Prekomerna konzumacija šećera u eri masovne proizvodnje
Foto: Promo/Promo

Šećer, koji danas možemo pronaći u gotovo svakoj namirnici koju kupujemo, nekada je bio retka i skupa roba, dostojna samo privilegovanih slojeva društva.

Istorija šećera kao luksuznog proizvoda seže daleko u prošlost, a njegova transformacija iz simboličnog bogatstva u "belo zlo" modernog društva ima duboko urezane korene u ekonomiji, nauci i društvenim promenama.

Šećer kao luksuz kroz istoriju

Pre nego što je postao široko dostupan, šećer je bio znak bogatstva.

U srednjem veku, proizvodnja šećera bila je ograničena na specifična područja, kao što su Indija i Persija, a transport do Evrope bio je skup i zahtevao dug put preko trgovinskih mreža.

Tokom 16. i 17. veka, šećer je postao simbol prestiža i luksuza, a njegove cene bile su visoke. On je bio korišćen kao začin za bogate slojeve društva, ali i kao lek za razne bolesti.

U to vreme, šećer je bio luksuzni proizvod koji su siromašni mogli samo da priželjkuju, dok su imućni slojevi koristili šećer za pripremu sofisticiranih jela i pića.

U Evropi su se razvijali šećerni vrtovi, dok su plantaže u Karibima proizvodile ogroman iznos šećera uz pomoć ropskog rada. Korišćenje šećera bilo je, dakle, u velikoj meri vezano za status i bogatstvo.

ŠEĆER

Foto: Shutterstock

 

Industrializacija i masovna proizvodnja

Krajem 18. i početkom 19. veka, uvođenje industrijske proizvodnje i napredak u poljoprivredi omogućili su brzu i jeftinu proizvodnju šećera. Na plantažama u Karibima i Americi koristili su se novi, efikasniji načini proizvodnje, a transport šećera je postao lakši i jeftiniji.

To je omogućilo šećeru da postane dostupniji širokim narodnim masama, pa je njegova cena drastično pala. Iako je šećer postao svakodnevna namirnica, tokom 20. veka su se počeli javljati i prvi znaci problema.

Prekomerna konzumacija šećera, zdravstvene posledice

Iako je šećer nekada bio simbol luksuza, danas se suočavamo sa ozbiljnim problemima vezanim za njegovu prekomernu konzumaciju.

U modernom društvu, šećer se nalazi u gotovo svim procesiranim proizvodima, od gaziranih pića do pekarskih proizvoda, i lako je dostupan u velikim količinama. Iako nam pruža brz izvor energije, prekomerna konzumacija šećera ima ozbiljne posledice po zdravlje.

Naučna istraživanja su jasno pokazala da prekomeran unos šećera može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i čak oštećenja zuba.

Šećer utiče na nivo insulina u telu, a njegova prekomerna količina može izazvati insulinsku rezistenciju, što je jedan od ključnih faktora za razvoj dijabetesa. Osim toga, previše šećera u ishrani može poremetiti ravnotežu hormona u telu, što povećava rizik od raznih bolesti.

Danas se šećer smatra "belim zlom" zbog svoje sposobnosti da izazove zavisnost, prekomernu potrošnju i ozbiljne zdravstvene posledice. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading