ŠPIJUNI NA ČETIRI NOGE CIA mačkama kačila uređaje za snimanje i slala ih u sovjetsku ambasadu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sigurno ste čitali o raznim bizarnim taktikama koje je CIA koristila u prošlosti kako bi špijunirala Sovjete tokom Hladnog rata, međutim, ova je daleko ispred svih, piše magazin MAČKA. Neko je imao „briljantnu” ideju da se ugrade uređaji za snimanje i antene u mačke, s namerom da se one obuče da ulaze u sovjetsku ambasadu i prikriveno snimaju razgovore.

Ova nedolična ideja je nazvana operacija „Akustična mačka”. Ovaj program je propao veoma brzo, i to nakon što su uloženi milioni i milioni dolara u istraživanje i razvoj.

Skinner box

Ideja je rođena na osnovu dela B. F. Skinera o operantnoj psihologiji i modifikaciji ponašanja. Skiner je bio američki psiholog koji je verovao da se ponašanje životinje može predvideti i oblikovati podsticanjem ponašanja u kontrolisanom okruženju. Skiner je započeo svoja istraživanja u oblasti operantne psihologije eksperimentima sa kutijama 1948, tako da to nije bila nova ideja kada je CIA počela da razmišljala o korišćenju istih metoda za dresuru domaćih životinja kao špijuna.

Špijunski uređaji

„Hirurg bi im ugradio mikrofon u uho i radio-predajnik u dnu lobanje i utkao antenu u krzno”, piše naučna novinarka Emili Antes u „Frankenstein’s Cat: Cuddling Up to Biotech’s Brave New Beasts“. Za svoj prvi zvanični test, službenici CIA odvezli su „akustičnu macu” u park i dali joj zadatak da snimi razgovor dvojice muškaraca koji sede na klupi. Umesto toga, mačka je odlutala na ulicu, gde su je zgazila kola, što je bio ishod kakav nisu očekivali.

Zapisnik od 21. jula 1968. godine govori o tome kako su mačke obučavane da traže određenu metu i odgovore na određeni način. Navođenje se vršilo zvučnim signalima. Jedan signal im je govorio da su na dobrom putu, drugi je označavao skretanje udesno ili da je meta udesno, a treći znak ulevo ili da je meta ulevo. Bile su čak obučene da reaguju na različite signale, neprekidnim ili isprekidanim tonom u zavisnosti od cilja.

Međutim, očigledan je izazov koji se našao pred istraživačima. Mačke, bez obzira na to koliko su dobro obučene, nemaju jezičke sposobnosti, te ne mogu da se vrate iz špijunske misije i prepričaju svojim hendlerima ono što su čule. CIA je ovaj problem rešila implantatima.

Kiborg

Ipak, to ne znači da su dani u kojima se američka vlada bavila istraživanjem sa životinjama prošli. Godine 2006, Pentagonova agencija za napredne istraživačke projekte odbrane zatražila je od naučnika da stvore kiborge. Uz podršku DARPA, programa za oporavak u nevolji, istraživači sa kalifornijskog univerziteta Berkli uspešno su stvorili kiborga, čijim su pokretima mogli daljinski da upravljaju.

„Čini se da su naučnici sa Berklija pokazali impresivan stepen kontrole nad letom insekata. Oni izveštavaju da mogu da koriste implantat za neuronsku stimulaciju mozga bube da pokrene, zaustavi i kontroliše insekta u letu“, izvestio je Wired u mesecu kada su ovi nalazi izašli.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading