MOŽDANA AKTIVNOST Struktura sna kod psa i čoveka je sličnija nego što mislite
Foto: Shutterstock

Met Vilson, naučnik sa Tehnološkog instituta Masačusets, objasnio je da je struktura sna pasa slična onoj kod ljudi.

Psi imaju REM spavanje, fazu sna u kojoj doživljavaju snove i imaju sličan, visok nivo moždane aktivnosti tokom ove faze, što sugeriše da psi sanjaju.

Takođe imaju strukturu mozga koja parališe glavne mišiće kako bi nas sprečila da fizički delujemo u snovima.

O čemu snevaju

Fiziologija mozga ljudi i pasa je slična tokom spavanja, ali šta to znači za sadržaj snova pasa? Iako nije sprovedena studija specifična za pse, Vilson i kolege veruju da se snovi pasa zasnivaju i na svakodnevnim aktivnostima, poput dosadnog poštara ili mačke koja visi ispred prozora.

Istraživanja su pokazala da ste vi jedna od glavnih stvari koje pas sanja.

Ne možemo direktno da komuniciramo sa psima da bismo uporedili naše snove sa njihovim, tako da ne postoji garancija da psi sanjaju na isti način kao i mi.

Pseći snovi verovatno su slični našima: razdvojene linije priča koje imaju smisla tokom sanjanja, ali možda neće imati jasan tok pripovedanja kada se probudite.

Trzanje nogu, cvilenje i režanje tokom REM ciklusa psa su normalni. Oni imaju malo više pokreta u snu, pa čak i kad vidite "trčanje u snu", to i dalje spada pod kišobran normalnih načina spavanja. Ako se pas previše kreće ili ima napade tokom sna, obratite se veterinaru.

Treba li ih buditi?

Buđenje psa dok je očigledno duboko u REM ciklusu neće mu naštetiti, ali bi moglo da ga uplaši.

Ako je vaš ljubimac sklon anksioznosti ili agresiji, možda će biti u vašem najboljem interesu da jednostavno ne dirate psa dok spava.

S druge strane, ako vam se čini da je uznemiren ili da sanja ružan san, možda ćete želeti nežno da razgovarate s njim ili da ga pomilujete po krznu.

Možete čak i da mu stavite ruku blizu nosa tako da vas može namirisati i tako osetiti utehu. Pokušajte da izvučete ljubimca iz noćne more a da ga ne budite.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading