BUDITE HUMANI Šta sve treba da uradite kada naiđete na napuštene mladunce
Foto: Shutterstock

Ukoliko naiđete na mače, najbolje bi bilo da tu ostanete neko vreme kako biste utvrdili da li je njihova majka u blizini. Mačići ostaju sami najviše tri sata i majka se obično pojavljuje tada jer ih napušta da bi obezbedila hranu i proverila da li je sklonište u kojem su mačići bezbedno. Ako je nema, postoji mogućnost da je majka povređena, uginula ili da ih je jednostavno napustila.

Kako proceniti starost mačića

To ćete najbolje odrediti pomoći boje očiju. Mladunci se rađaju sa plavim očima i u početku su gotovo slepi. Većina mačića otvara oči pred kraj druge nedelje života. Ukoliko su oči potpuno zatvorene, mačići su mlađi od 7 dana. Ako su oči druge boje i nisu mutne, stariji su od tri nedelje. Starost se kod mačića može proceniti i preko ušiju. Kod mačića mlađih od nedelju dana uši su čvrsto pritisnute na glavu. One se počinju otvarati u periodu od petog do osmog dana nakon rođenja. Uši će se u potpunosti otvoriti tek posle dve-tri nedelje života ljubimca.

Posetite veterinara

Konsultujte se s veterinarom oko starosti mačeta. Postavite mačiće u kutiju sa ćebetom ili peškirom i držite ih odvojeno od ostalih ljubimaca. Držite flašu sa toplom vodom umotanu u peškir blizu mačića. Tek rođeni mačići nemaju refleks za pražnjenje bešike i creva. Najbolje je za to koristiti navlaženu krpu ili peškir i kružnim pokretima masirati im stomak.

BUDITE HUMANI Šta sve treba da uradite kada naiđete na napuštene mladunce

Foto: Shutterstock

 

Ishrana mačića

Prvih par sati mačići moraju da posisaju kolostrum, prvo mleko, jer samo tada mogu obezbediti prvu fazu imuniteta. Mačići treba da se hrane na flašicu, uz pomoć šprica ili pipete adaptiranim mlekom za mačiće. Mace se do perioda od dve nedelje hrane svaka dva-tri sata, a sa tri nedelje svaka tri sata, uz jedno hranjenje noću. Do perioda od 4 nedelje svaka tri-četiri sata, uz jedno hranjenje noću i sledeće dva nedelje u razmacima od po četiri sata. U trećoj ili četvrtoj nedelji starosti mačićima se može ponuditi adaptirano mleko, uz davanje male količine nakvašenih granula četiri do šest puta dnevno. Kravlje mleko im nikako ne treba davati jer može izazvati dijareju koja može biti smrtonosna. Mačiće starosti šest do 12 nedelja treba hraniti četiri puta dnevno, uz postepeno odvikavanje od adaptiranog mleka i prelaženje na granuliranu hranu. Mačiće starosti tri do šest meseci treba hraniti tri puta dnevno.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading