SRCE JAČE OD JAGUARA Zvezda Beo zoo-vrta, keruša Gabi, ostala je upamćena po svom herojstvu
Foto: Zoo vrt

To su uglavnom tada bili ruski hrtovi, koje su na ulicama prestonica šetali na povocima i koji su u Beogradu bili prisutni još pre Drugog svetskog rata. Ali i brojne druge rase, ovčari, pudle, dalmatinci, seteri i, naravno, nezaobilazni i simpatični duguljasti psi - jazavičari, piše magazin "Pas". Gradska šetnja sa psom praktikovala se barem dva puta dnevno, a neretko su ljubimce šetala deca. 

Odbegli jaguar

Bilo je to u zoološkom vrtu. Ova čuvena ustanova svakako je imala obezbeđenje, odnosno ljude koji su brinuli o tome da se ne dogode incidenti. Vrt je već tada imao lavove, tigrove, leoparde, ali i opasne jaguare. No, nevolje se dešavaju, pa se tako dogodilo i da jaguar volšebno izađe iz kaveza tokom noći. Sve je bilo mirno i tiho, pa čuvar Stanić i njegova verna keruša Gabi, nemački ovčar, na prvi pogled nisu imali o čemu da brinu. Kad odjednom - ne mogu da pronađu jaguara, njegov kavez je bio prazan.

SRCE JAČE OD JAGUARA Zvezda Beo zoo-vrta, keruša Gabi, ostala je upamćena po svom herojstvu

Foto: Shutterstock

 

Neustrašivost keruše

Znali su da vreba negde u blizini, a opasnost je bila ogromna. Kako to da je jaguar nestao, gde je otišao, da li je uspeo da napusti vrt? Stanić je odmah alarmirao policiju, a pas stražar Gabi je počela da njuši i veoma brzo detektovala je miris odbegle životinje. Veliki i opasni jaguar kao da je postao dva puta crnji i duplo veći, a posebno je bilo dramatično po čuvara Stanića, budući da je mogao lako da nastrada. S jedne strane, dobro je bilo što je jaguar ostao unutar zoološkog vrta i što nije izašao da hara po Dorćolu usred noći. Policija samo što nije stigla. A Staniću je život visio o koncu. A onda je neverovatna hrabra i neustrašiva Gabi uzela stvari u svoje ruke.

Požrtvovanost na delu

Počela je da se juri po celom vrtu s jaguarom, trpeći brojne napade. Njegove kandže bile su veće, mišići snažniji, udarci smrtonosniji. Ali njeno srce - hrabrije. Gabi je uspešno trčala, jurila se s njim, odvlačila mu pažnju dok policija nije došla i, nesretno po jaguara, ali po cenu spasavanja života - morali su da ga obore.

A Gabi?

Gabi je postala pravi i živi heroj. Odmah je odvedena na Veterinarski fakultet gde je operisana. Onda je vraćena u zoo-vrt, gde je dugo negovana sve dok joj se snaga nije u potpunosti povratila. Ubrzo je nastavila da radi kao pas čuvar. U znak sećanja na njeno herojsko delo danas posetioci Beogradskog zoološkog vrta imaju priliku da se i dalje dive ovoj neobičnoj psećoj ličnosti kojoj je podignut spomenik gde piše: „Keruša Gabi, njeno srce je bilo jače od jaguara“. 

SRCE JAČE OD JAGUARA Zvezda Beo zoo-vrta, keruša Gabi, ostala je upamćena po svom herojstvu

Foto: Shutterstock

 

Druge poznate kuce

Takođe, ne čudi što je pas bio prisutan i na televizijskim ekranima i u literaturi, te su najviše deca bila njima inspirisana. Pomenimo samo neobičnog bigla Snupija, ljubimca Čarlija Brauna, koji je bio student i često se pretvarao da uopšte nije pas. Dok onaj koji je stvarno uvek bio i ostao pas jeste Pluton - Mikijev pas ljubimac. A setimo se i u stripu oslikanog neodoljivog Sneška, koji je pratio naivnog belgijskog reportera Tintina. Pas je bio heroj. A jednom se to i dokazalo - usred Beograda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading