Beba slon koji je izgubio nogu, dobija novi veštački ud (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

 

Populacije slonova širom sveta su pod pretnjom zbog degradacije staništa i krivolova. Osim što se nose sa klimatskim promenama koje slonove hidratantne potrebe pomeraju do krajnjih granica ( dnevno popiju oko dve kade pune vode), ubijaju ih zbog slonovače ili kao trofeji. Srećom postoje timovi specijalaca i naučnika koji zajedno rade na zaštiti ovih socijalnih i visoko inteligentnih životinja.

Zamke predstavljaju veliki problem za slonove iako su namenjene ulovu manjih životinja. Žičane kandže su savršene veličine za prianjanje na zglobove beba slonova, od kojih je jednog srećom  prošlog meseca spasio Šeldrik Vildlife.

„Ove mlade, nevine bebe nisu nužno žrtva lovokradice: Male i srednje zamke često su postavljene da love životinje za manje životinje“, rekao je izvršni direktor SVT-a Rob Brandford.

„Ali ove smrtonosne zamke su neselektivne i ne razaznaju između mladog slona ili lava i osakatiće svaku životinju koja ima tu nesreću da kroči u njih.“

Jedna od takvih životinja bila je Čouk, koja je bila samo mala beba kada je pronađena u martu 2007. godine u Mondulkiriju, na severoistoku Kambodže. Uhvativši nogu u zamku, slonu je pronađena noga koja je već amputirana, a preostala noga je bila ozbiljno zaražena. Neuhranjenog Čouka preuzeo je Savez divljih životinja koja ga je kraju i negovala.

Na nesreću, još uvek nije bilo moguće učiniti ništa za Čoukovo stopalo, ali tim je počeo da radi na veštačkom ekstremitetu koji bi ga mogao zameniti. Radeći iz Centra za fizičku rehabilitaciju u Pnom Penu, napravili su dizajn uz pomoć doktora nauka Sisarija Kenga sa Univerziteta Salford u Velikoj Britaniji. Keng-ov rad sa Centrom za doktorsku obuku iz protetike i ortotike sa sedištem u Kambodži podržava Fondacija Koles-Medlok .

„Čoukova "cipela" ima dva odvojena dela, mekanu fleksibilnu unutrašnjost i tvrdo izdržljivu spoljnu cipelu sa traktorskom gumom na dnu“, rekao je Keng u izjavi poslatoj IFLScience. "Čouk takođe nosi posebne čarape kako bi sprečio iritaciju. Svakih šest meseci potrebna mu je nova cipela i svaki put radimo zajedno na izradi. Čouk je do sada imao 17 novih cipela."

Čouk, zajedno sa slonom drugaricom Laki, su dve od oko 1.500 životinja o kojima se trenutno brine centar za spašavanje divljih životinja , kojim upravlja Kambodžanska uprava za šumarstvo i prostire se na 5.600 hektara šume.

 

 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading