vulkan
Foto: Promo/Promo

Da li biste sa police u knjižari izabrali knjigu u kojoj je glavni junak jedna hobotnica? Ako je vaš odgovor „ne“ – prevarili biste se. I to mnogo. Jer knjigu Izuzetno blistava stvorenja Šelbi van Pelt ne samo da je pročitalo i zavolelo više od dva miliona čitalaca već je postala jedan od svetskih književnih fenomena – čak dve godine se nalazi na prestižnoj bestseler listi Njujork tajmsa!

vulkan

Promo

 

Jedan od mogućih odgovora na pitanje zašto je baš ova knjiga ostvarila takav uspeh i postala jedan od fenomena savremenog izdavaštva sigurno leži u činjenici da je u pitanju zaista originalna i dirljiva priča o porodici, zajednici i optimizmu koji pobeđuje uprkos mraku. Van Peltova je u ovoj izuzetnoj knjizi ispisala beskrajno šarmantnu priču o plemenitim dušama, nesavršenim stvorenjima, prijateljstvu i nadi. Roman Izuzetno blistava stvorenja jednostavno otvara jedan potpuno novi univerzum i slavi različitost.

Pored toga, iako debitantski, i za sada jedini, roman Šelbi van Pelt toliko je stilski i konceptualno kompaktan da se čini nemogućim da autorka nema već nekoliko dela iza sebe. Svaka tema – tuga, usamljenost, gubitak, prolaznost – obrađena je pažljivo i saosećajno, ali ono što istinski uzdiže narativ je hrabri prodor u fantastiku. Elementi misterije upotpunjuju radnju i daju joj takvu autentičnost da se čitalac naprosto zaljubljuje u samu knjigu, pa čak, koliko god to neverovatno zvučalo, i u lik džinovske hobotnice.

Otkako je sredinom 2022. godine objavljen u Americi, roman Izuzetno blistava stvorenja neprekidno zauzima vrh i mnogih drugih top-lista najinteresantnijih i najprodavanijih naslova. Takođe, debitantsko ostvarenje američke književnice, koje je nedavno u Srbiji objavila izdavačka kuća Vulkan, zainteresovalo je i filmsku industriju, pa je trenutno u pripremi i filmska adaptacija.

Knjigu Izuzetno blistava stvorenja otvara glas džinovske hobotnice po imenu Marselus. Već 1299 dana on silom prilika živi u akvarijumu. Budući da životni vek hobotnice iznosi svega 1460 dana, odnosno četiri godine, Marselus odbrojava svoje poslednje trenutke. Spletom neverovatnih okolnosti, pomalo mrzovoljna, džinovska hobotnica postaje bliska sa sredovečnom Tovom, koja nakon smrti supruga utehu nalazi u poslu čistačice u lokalnom akvarijumu. Svake večeri, Tova pažljivo čisti prozore, glanca podove i tako, barem na tren, zaboravlja na tragične događaje koji su je zadesili. Tako nastaje jedno nesvakidašnje prijateljstvo, tokom kojeg Tova otkriva Marselusu tugu zbog nestanka sina jedinica, kome se trag izgubio pre punih 30 godina. Marselus dolazi na ideju da reši tu misteriju, te korak po korak, pomoću svoje izuzetne inteligencije, spaja komlikovanu slagalicu. Ali da li će uspeti da nađe i njen poslednji deo pre nego što odbroji preostale dane svog života?

„Šelbi van Pelt je uradila nemoguće. Stvorila je savršenu priču sa nesavršenim likovima, koja je tako dirljiva, tako misteriozna i tako potpuno upijajuća da nećete moći da je odložite jer ćete je grliti kada je ne čitate“, navodi se u prikazu knjige Njujork tajmsa.

Roman Izuzetno blistava stvorenja možete pronaći na sajtu vulkani.rs, kao i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading