Grobno mesto Mine Karadžić
Foto: Printscreen/Rina.rs

Rođena u Beču, Mina je odrasla u domu koji je bio stecište mnogih poznatih ličnosti srpske kulture tog doba, zahvaljujući prijateljstvu i saradnji njenog oca. 

Mina je bila izuzetno obrazovana devojka, a o njenom obrazovanju brinuo se Jernej Kopitar. Osim nemačkog govoila je francuski, italijanski, srpski i engleski jezik.

Sa roditeljima je 1858. godine doputovala u Zemun, a kasnije se preselila u Beograd gde je prihvatila pravoslavnu veru i dobila ime Milica. Udala se za Aleksu Vukomanovića, bratanca kneginje Ljubice, ali su je u životu pratile nesrećne okolnosti.

Muž joj je preminuo nakon godinu i po dana braka, ostavivši je kao samohranu majku sa sinom. Usledile su i druge tragedije - smrt oca, bolest majke, a sin joj je preminuo u Rusiji 1878. godine. Mina je sama preminula 1894. godine, zatvarajući tako krug Loze Vuka Karadžića.

Njeno telo je preneto iz Beča u Beograd i sahranjeno u grobnici njenog muža na Tašmajdanu, a kasnije su kosti prenete u Savinac kod Gornjeg Milanovca, gde su sahranjene u kripti porodične crkve Vukomanovića.

Grobna crkva porodice Vukomanović, u kojoj su sahranjeni članovi porodica Obrenović i Vukomanović, postala je manastir 2009. godine.

Kako izgleda grobno mesto porodice Vukomanović, pogledajte u galeriji ispod: 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading