Sveti Teodor
Foto: Printscreen/Crkveni kalendar

U crkvenom kalendaru, ovaj dan je označen crnim, podebljanim slovima, što ukazuje na važnost tog događaja.

Teodor Tiron je poznat kao zaštitnik grada Venecije i stoke. Naziv "Tiron" znači regrut, a njegove muke počele su kada je bio regrutovan u vojsku.

Kada je sudija pokušao da ga slomi glađu, Teodoru se, prema verovanju, u samici javio Hristos, koji mu je rekao da se ne boji jer će biti s njim u večnom životu. Tada su se, takođe, Teodoru u tamnici javili i anđeli, što je uplašilo stražare. Na kraju je osuđen na smrt i bačen u oganj 306. godine.

Mošti Svetog Teodora Tirona sada se nalaze u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori, koji je zadužbina Đurađa Brankovića.

Srpska pravoslavna crkva takođe se seća Svetog Teodora Tirona na Todorovu subotu, koja uvek pada u prvu subotu Velikog Uskršnjeg posta. Na taj dan, prema običajima, vernici kuvaju žito koje potom osvećuju u crkvi, proslavljajući tako Svetog Teodora.

Veruje se da je Sveti Teodor Tiron zaštitnik stoke, posebno konja, te da se njegov dan takođe slavi kao Konjski dan. U nekim delovima Srbije, takođe se veruje da se molitvama Svetom Teodoru može izlečiti od nesvestice (padavice).

Srpska pravoslavna crkva takođe se seća Svetog Teodora Tirona na Todorovu subotu, koja uvek pada u prvu subotu Velikog Uskršnjeg posta. Na taj dan, prema običajima, vernici kuvaju žito koje potom osvećuju u crkvi, proslavljajući tako Svetog Teodora, piše espreso.rs

BONUS VIDEO 

@alo_portal ITALIJAN ZAVOLEO SRPKINJU NA KRFU: Prve reči koje sam naučio su bile ćevapi i kajmak! Alfonso ne krije da obožava sve vezano za Beograd i Srbiju 🇷🇸 Oni zaključuju da Italijani i Srbi imaju više sličnosti nego što deluje: oba naroda su okrenuta porodičnim vrednostima, iskreni su i srdačni ☺️ #alo #alodnevnenovine #unitalianoabelgrado #srbija #ljubav #fypシ #fypシ゚viral #fy #fypシ゚viral #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading