srpski kalendar
Foto: Printscreen/youtube.com/Srbija Global

Hrvati su zadržali svoje narodne nazive za mesece, koji su često bili inspirisani prirodnim događajima, kao što su snežne vejavice ili cvetanje lipe. Ova praksa nije bila specifična samo za Hrvatsku, već se protezala i na druge slovenske narode.

Što se tiče Srba, situacija je bila složenija. Tokom vekova, Srbi su koristili kako rimske, tako i svoje narodne nazive za mesece. Ovi narodni nazivi su se često razlikovali od staroslovenskih, ali su pratili sličan princip vezan za prirodne fenomene i poljoprivredne aktivnosti tokom godine.

Imena meseci kao što su koložeg, sečko, derikoža, lažitrava, cvetanj, trešnjar, žetvar, gumnik, grozdober, šumopad, studen i koledar su bili u upotrebi, zajedno sa staroslovenskim nazivima.

Tek sa prihvatanjem gregorijanskog kalendara 1919. godine, Srbi su definitivno prešli na upotrebu rimskih naziva za mesece, a narodni nazivi su postepeno pali u zaborav.

Interesantno je kako su ovi nazivi ostavili trag i u radovima Vuka Karadžića, koji ih je zabeležio kao "stare srpske" u svom "Srpskom rječniku". Kalendari štampani početkom 20. veka takođe svedoče o paralelnoj upotrebi starih i rimskih naziva za mesece.

(istorijskizabavnik.rs

BONUS VIDEO 

@alo_portal Da li bračni parovi treba da dele svoje finansije, ili da svako ima svoje? #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #viraltiktok #foryou #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading