Katolici
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U Srbiji se ove godine proslavlja 5. maja, dok su vernici po gregorijanskom kalendaru već proslavili ovaj praznik krajem marta.

Uskrs se slavi tri dana, a hrišćani se tradicionalno pozdravljaju sa "Hristos voskrese", na šta se odgovara "Vaistinu voskrese". Veliki petak, Velika subota i Vaskrs su najznačajniji dani u crkvenom kalendaru, kada se obično posećuje crkva i moli za duše predaka i zdravlje potomaka.

NAJLUĐI USKRŠNJI OBIČAJI ŠIROM SVETA Česi šibaju žene za zdravlje, a evo šta na veliki četvrtak rade Šveđani!

Foto: Shutterstock

 

U različitim zemljama postoje različiti običaji vezani za Uskrs:

Češka i Slovačka

 Na Uskršnji ponedeljak, muškarci i dečaci simbolično "šibaju" žene vrbom i vrpcama. Ovaj običaj, iako može zvučati čudno, ima za cilj podsticanje dobrog zdravlja i lepote, a mnoge žene rado učestvuju u njemu.

Rusija

 Uskršnja večera se služi uz puter koji je oblikovan kao jagnje. Tradicionalno, videti jagnje smatra se srećnim znakom, budući da su ove životinje simbol nevinosti i čistoće.

Italija

U gradiću Sulmona u Italiji održava se tradicionalna manifestacija "La Madonna Che Scappa" (Trk Bogorodice). Ovaj događaj je posvećen trenutku kada je Devica Marija videla svog vaskrslog sina nakon što je umro na krstu.

Švedska

 Na Veliki četvrtak devojčice se oblače kao uskršnje veštice i obilaze komšije u nadi da će prikupiti poslastice. Ova tradicija potiče iz verovanja da su se veštice okupljale pre Uskrsa da bi kovale zavere.

Francuska

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LuckyTrip (@luckytrip)

 U mestu O na jugozapadu Francuske, na Uskršnji ponedeljak se priprema najveći uskršnji omlet na svetu. Za ovaj događaj koristi se oko 4.500 jaja, a omletom se nahrani oko 1.000 meštana.

Ovi običaji predstavljaju bogatstvo raznolikosti i tradicija koje obogaćuju proslavu Uskrsa širom sveta.

(zena.blic.rs)

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading