Tong Tong
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen

Često čujemo da jeveštačka inteligencija tek u začetku i da više liči na dete po načinu na koji „uči“ nego na neku moćnu tehnologiju.

KAKO ZAISTA IZGLEDA AI DETE?

Upravo to su mogli da dožive posetioci izložbe Frontiers of Dženeral Artifišal Intelidžens Tehnolodži, koja je održana u Pekingu.

Tamo je, naime, bilo moguće komunicirati sa avatarom koji predstavlja AI dete, devojčicom po imenu Tong Tong.

Tong Tong su kreirali naučnici sa pekinškog Instituta za opštu veštačku inteligenciju. Ideja je potekla od Žu Songhuna, osnivača instituta specijalizovanog za veštačku inteligenciju koja imitira ljude.

„Tong Tong poseduje um i nastoji da razume zdrav razum koji podučavaju ljudi. Ona razlikuje dobro od zla, iznosi svoje stavove u raznim situacijama i ima moć da oblikuje budućnost“, navodi se u video snimku Instituta.

Naučnici sa Instituta su prošle godine predložili Tong test, sofisticirani test koji se sastoji od skoro 150 pitanja, na osnovu kojih bi trebalo zaključiti sofisticiranost modela veštačke inteligencije. Kroz pet merljivih dimenzija (vizija, jezik, kognicija, emocije i učenje), kao i društvene i grupne vrednosti, test treba da utvrdi koliko je određeni model blizak opštoj veštačkoj inteligenciji.

„Da bismo napredovali ka opštoj veštačkoj inteligenciji, potrebno je da stvorimo entitete koji mogu da razumeju stvarni svet i poseduju širok spektar veština, primetio je Žu, dodajući da se nada da bi Tong Tong mogao biti prvi korak u tom pravcu.

(Sputnik)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading