OPASNO JE Evo zašto nikada ne biste trebali puniti telefon sa javnim punjačima
Foto: Youtube/Printscreen

USB portovi za punjenje koji su se pojavili na aerodromima, u kafićima, pa čak i na otvorenim stanicama u gradovima poslednjih godina su definitivno spas kada vam se isprazni baterija na mobilnom (ili nekom drugom) uređaju.

Međutim, ti javni portovi možda nisu tako dobri kao što se čini. Prema magazinu Afar, hakeri mogu da postave zlonamerni softver na te stanice – ili na kablove priključene na stanice – koji tada mogu da isporučuju lozinke i druge 

Ako ste nedavno koristili javni port, nemojte paničariti, magazin TechCrunch izveštava da su ovi slučajevi prilično retki. Rekavši to, definitivno je bolje da ne rizikujete, posebno imajući u vidu kakvu bi noćnu moru imali kada bi vaš identitet bio ukraden.

Stručnjaci objašnjavaju da je najlakši način da se spreči da postanete žrtva ove vrste prevare, koja se često naziva i “juice jacking,” jednostavno da se uzdržite od upotrebe javnih USB priključaka za punjenje.

Umesto toga, uložite u prenosnu bateriju (tzv powerbank) ili uključite svoj punjač u utičnicu za naizmeničnu struju.

Do nezauzetih strujnih utičnica teško je doći na javnim mestima, srećom, postoji mali, jeftin uređaj nazvan blokator podataka koji omogućuje korišćenje javnih USB portova za punjenje bez brige od krađe podataka.

Izgleda pomalo kao fleš uređaj sa dodatnim utorom, ali nedostaju mu dve žice koje se obično nalaze u USB punjačima koje mogu da preuzimaju i učitavaju podatke. Na taj način vaš uređaj će se puniti bez brige o prenosu bilo kakvih podataka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading