ZABORAVITE NA OTISAK PRSTA Telefoni bi nas mogli prepoznavati po načinu hoda
Foto: Shutterstock


Studija Univerziteta Plimouth pokazala je da bi verifikacija hoda, ugrađena u pametne telefone, mogla biti odličan način za zaštitu mobilnih uređaja. Širom sveta, više od 6,3 milijarde ljudi koristi pametne telefone.

Iako postoje mehanizmi za autentifikaciju kao što su lozinke, PIN-ovi i biometrija, studije su pokazale da stepen bezbednosti i upotrebljivosti takvih pristupa značajno varira. Novo istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu Plimut, pokazalo je da bi verifikacija hoda mogla biti održivo sredstvo zaštite pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja od sajber kriminala.

Studija Univerzitetskog centra za sajber bezbednost, komunikacije i mrežna istraživanja, objavljena u časopisu Computers & Securiti, ilustruje da bi, u odgovarajućem okviru, prepoznavanje hoda moglo biti održiva tehnika za zaštitu pojedinaca i njihovih podataka od potencijalnog kriminala.

Naime, kako je pokazalo istraživanje, sistem je prepoznao hod pojedinaca u 85 odsto slučajeva, pri čemu se taj broj popeo na skoro 90 odsto kada su hodali normalnom brzinom ili brzo. Ova studija se nadovezuje na prethodni rad, kroz evaluaciju multialgoritamskog sistema za prepoznavanje hoda, i prva je koja ga je primenila koristeći podatke iz stvarnog sveta.

Podaci su prikupljani tokom sedam do deset dana korišćenjem žiroskopa i akcelerometra, a svaki učesnik studije je generisao u proseku 4.000 uzoraka aktivnosti, od normalnog i brzog hodanja do penjanja uz i niz stepenice. – Hodajuća autentifikacija se pojavila kao nenametljiv način prikupljanja potrebne količine ličnih podataka, ali su se do sada svi testovi odvijali u kontrolisanom okruženju.

Samo prepoznavanje hoda nije savršeno rešenje, ali bi moglo da pomogne u zaštiti korisnika, objašnjava Nejtan Klark, profesor sajber bezbednosti i digitalne forenzike na Univerzitetu Plejmut. Provera autentičnosti vlasnika mobilnih uređaja režimom hodanja može pomoći u krađi uređaja ili zaštiti podataka blokiranjem rada ako uređaj koristi neko drugi, a ne vlasnik, kažu istraživači sajber bezbednosti
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading