DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM Niti je Nemačka kapitulirala na današnji dan, niti je završen rat, evo šta je pravi razlog zašto je izabran baš 9. maj
Foto: Shutterstock

Danas će širom Evrope će biti obeležen 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije. Ove godine obeležava se 77. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 72 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

PRESUDIO JE SEBI U BUNKERU Na današnji dan se ubio Adolf Hitler, najveći zločinac u istoriji - Alo.rs

Ta dva važna događaja u istoriji Evrope, kao i svake godine, biće obeležena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

DRUGI SVETSKI RAT JE PRODUŽEN ZA DVE GODINE Mogao je da se završi još 1943. - evo ko to nije želeo i zašto - Alo.rs

Devetog  maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Nemački predstavnici su dva puta potpisali kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Prva kapitulacija sa Saveznicima je potpisana u Remsu 7. maja i stupala je na snagu 8. maja u 23:01 po srednjoevropskom vremenu. Ovaj datum se često naziva Dan pobede u Evropi i u većini zapadnih zemalja.

Josif Staljin je kasnije bio nezadovoljan ovim događajima, pošto je smatrao da predaju mora da primi samo izaslanik vrhovne komande Sovjetskog Sveza i da bude potpisano u Berlinu i insistirao je da je protokol iz Remsa bio samo preliminarni, a da se glavna ceremonija mora održati u Berlinu, gde se tada nalazio maršal Georgij Žukov.

Znali su da im preti streljanje ako ne izgube, ali su dva puta pobedili naciste i otišli ponosno u smrt (VIDEO) - Alo.rs

Zbog toga je organizovana druga ceremonija na neoštećenom imanju van Berlina uveče 8. maja, kad je već bio 9. maj u Moskvi zbog razlike u vremenskim zonama.

Feldmaršal Vilhelm Kajtel kao načelnik štaba Vrhovne komande Vermahta, general-pukovnik Hans-Jirgen Štrumpf kao predstavnik Luftvafea i admiral Hans Georg fon Frideburg potpisali su nemačku kapitulaciju u štabu Sovjetske armije u Berlin-Karlshorstu. 

Upravo zbog toga se 9. maj slavi kao Dan pobede, ove godine 77. put od kraja najvećeg ratnog razaranja u istoriji čovečanstva. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading