letovanje u grčkoj
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/facebook

Ukoliko planirate putovanje u Grčku ovog leta, važno je da budete upoznati sa novim pravilima koja se tiču električnih i hibridnih vozila, kao i vozila koja koriste alternativna goriva. Pored toga, turisti će se suočiti sa novim pravilima na plažama i povećanim taksama za smeštaj. Ova pravila stupaju na snagu 1. juna i donose značajne promene za sve putnike.

Ako planirate letovanje u Grčkoj ovog leta, pripremite se na nova pravila koja stupaju na snagu 1. juna. Prema najnovijim izveštajima grčkih medija, a što je potvrdio i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, putnici koji koriste električna, hibridna ili vozila na alternativna goriva suočiće se s novim ograničenjima prilikom prelaska trajektom. Osim toga, uvedena su nova pravila za korišćenje plaža, a dodatni troškovi očekuju turiste zbog povećanih taksi za smeštaj.

Ograničenja za električna i hibridna vozila

Od 1. juna, putnici koji planiraju prelazak trajektom sa električnim ili hibridnim vozilima moraju biti spremni na nova ograničenja u vezi s napunjenosti baterije ili rezervoara. Kako objašnjava Aleksandar Seničić, ovo je uvedeno zbog bezbednosnih razloga, jer visoke temperature mogu povećati rizik od pucanja baterija. Iako će ovo pravilo doneti dodatne komplikacije, procenat vozača ovih vozila je mali, pa se očekuje da će biti adekvatno informisani i spremni na izazove.

Promene na plažama

Nova pravila nalažu da javne plaže mogu biti popunjene sa maksimalno 50% imobilijarom poput ležaljki i suncobrana, dok ostatak mora ostati slobodan za posetioce. U ekološkim zonama, popunjenost je ograničena na 30%. Ovo pravilo ima za cilj očuvanje prirodnog izgleda plaža i pružanje veće slobode posetiocima.

Povećanje taksa za smeštaj

Još jedna važna promena odnosi se na povećanje boravišnih taksi. Za apartmanski smeštaj, taksa je povećana sa 0,5 evra na 1,5 evra po danu. U hotelima, takse variraju u zavisnosti od broja zvezdica, krećući se od 2 evra za hotele sa dve zvezdice do 7 evra za hotele sa pet zvezdica po osobi dnevno. Ovo povećanje može značajno uticati na budžet turista, pa je preporučljivo da unapred planiraju svoje troškove.

Saveti za putovanje

S obzirom na radove na obilaznici oko Soluna koji će trajati naredne dve godine, Seničić savetuje putnike da koriste alternativne pravce ili prelaze preko Bugarske kako bi izbegli gužve. Takođe, preporučuje se preuzimanje aplikacije koju je razvila Grčka za praćenje najdostupnijih ruta kroz Solun.

Pripremite se za izazovno leto u Grčkoj i iskoristite sve dostupne informacije kako biste uživali u odmoru bez stresa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading