SLEDITE OVIH ŠEST TRIKOVA I SAVETA Kako da vaš klima uređaj u automobilu  bolje rashlađuje i manje se kvari?
Foto: Printscreen/instagram

Leto je sve bliže, a samim tim i vrlo visoke temperature koje dovode do zagrevanja unutrašnjosti svakog automobila.

Obratite pažnju na ovih šest stvari, da bi vaš klima uređaj u vozilu radio bolje i kako biste izbegli kvarove koji su sve češći.

1. Ne palite istovremeno motor i klimu

Ovu grešku skoro svi pravimo. U želji da što pre rashladimo unutrašnjost vozila, palimo istovremeno i auto i klimu. Međutim, to stvara opterećenje!

Preporučljivo je da sačekate bar 30 sekundi nakon pokretanja motora. Vodite računa i o gašenju klima uređaja - potrudite se da ugasite klimatizaciju bar nekoliko minuta pre nego što ugasite motor.

2. Postepeno pojačavajte hlađenje

Još jedna u nizu čestih grešaka jeste i momentalno pojačavanje klime na maksimum. Ovaj potez je razumljiv s obzirom da temperature u unutrašnjosti vozila mogu zaista biti visoke tokom letnjih meseci. Ali, ta navika je izuzetno loša! Najoptimalnije bi bilo da postepeno pojačavate hlađenje, ali da uz to vodite računa da ne bude prevelika razlika u temperaturi jer to može biti jako štetno po naše zdravlje.

3. Dugme za recirkulaciju

Ovo dugme je jedno od onih koji se vrlo retko koriste - na njemu je nacrtan automobil sa malom kružnom strelicom. Zapravo, njegova namena kada se pritisne jeste da, umesto da uzima vazduh spolja, on koristi onaj koji se već nalazi unutar kabine. Ali, budite oprezni! Ako duže koristite ovaj sistem, vazduh se brže može razrediti, a vlažnost istog postati znatno velika.

4. Provera akumulatora i remena

Redovno proveravajte ova dva krucijalna elementa: ako je akumulator poprilično star ili je remen popustio, to se može odraziti na kapacitet i kvalitet hlađenja.

5. Otvori za ventilaciju

Mnogi vozači zaboravljaju da prekontrolišu otvore za ventilaciju i spoljnu rešetku. Oni moraju uvek da vam budu čisti kako bi protok vazduha bio neometan i odgovarajući. Benefiti održavanja ovih otvora čistim su i zdrstavstvene prirode - znatno manje nečistoća i bakterija će se naći u vašim plućima.

6. Na kratkim relacijama izbegavajte klima uređaj

Ne morate po svaku cenu paliti klimu. Ako do vašeg odredišta treba manje vremena, bolje je i po vaše zdravlje, ali i automobil da izbegnete paljenje klime. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading