NAJBITNIJA TEMA U AUTOMOBILSKOM SVETU Ovo su cene goriva u Evropi
Shutterstock

Hrvatska vlada je dekretom zabetonirala cene goriva u Hrvatskoj na 11.10 kuna za litru eurosupera 95, odnosno 11 kuna za litru dizela. Mnogi sudeći po kretanjima na svetskom tržištu zaključuju kako bi bez ove odluke cena litre goriva već danas bila preko 12 kuna, dakako uz isti princip formiranja maloprodajne cene goriva. Utisak je kao da je još nedavno cena goriva bila na puno prihvatljivijoj visini jednoznamenkastih vrednosti. 

I ovakve su cene teško podnošljive većini stanovništva, posebno kad se njihov efekt u potpunosti slije na poskupljenje robe šire potrošnje. Jedni govore kako je moglo i gore, a drugi kako je cena preterana i kako se vlada mora odreći dela troškova i tako spustiti cenu koja je jedna od najviših u Europi. Je li zaista tako, jesu li benzin i dizel među najskupljima u Europi?

NAJBITNIJA TEMA U AUTOMOBILSKOM SVETU Ovo su cene goriva u Evropi

Printscreen

 

Da i ne. U apsolutnim vrednostima Hrvati definitivno ne plaćaju najskuplje gorivo u Europi. Na primer, u Nizozemskoj je cena litre benzina već probila granicu od 2 eura, a u samom vrhu su još Nemačka, Danska i Italija, sve s cenom višom od 1.7 eura za litru.

Spustimo li se za stepen gde Hrvatska trenutno spada po životnom standardu, a to je dno EU, sve zemlje imaju redovito niže cene goriva. Benzin je kod boljestojećih suseda Slovenaca jednak, ali jeftiniji, a isto se može zaključiti za Bugarsku, Rumuniju i još neke. Izuzetak su Grci koji plaćaju izuzetno skupo gorivo. Najjeftinije gorivo plaća se u Rusiji, Belorusiji i Turskoj, a na stepenu ispod 1 eura za litru ima još nekoliko zemalja. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading