urin
YouTube/Printscreen
urin

YouTube/Printscreen

urin, Foto: YouTube/Printscreen

Žućkasta tečnost koju luče naši bubrezi pokazala se kao veoma svestran i pristupačan izvor održive energije, kao i odlično sredstvo za eksperimentalni dizajn. Pročitajte u nastavku teksta za šta je sve moguće koristiti urin.

Za zagrevanje

Vlasnici jednog ambara u Japanu dobili su brojne nagrade za eksperimentalni projekat zagrevanja stanova koristeći urin. U ovoj kućici koju je dizajnirala laboratorija Keio Univerziteta, žive dva čoveka i dva konja, a toplota i organsko đubrivo za biljke dobijaju se iz konjske mokraće.

Za izradu nameštaja

Britanski student umetnosti Peter Timble kreirao je uz pomoć mašine koju je sam napravio stolicu koristeći bakterije, pesak i urin. Ovaj jeftini, niskoenergetski proizvod rezultat je biološke reakcije, a na kraju životnog veka može da se razbije i koristi kao đubrivo za biljke.

U kulinarstvu

Devičanska jaja su neobičan kineski delikates napravljen od jaja kuvanih u urinu dečaka mlađih od 10 godina. Za ovo jelo, koje je tradicionalni prolećni obrok u gradu Dongjangu, kažu da ima magičnu nutritivnu vrednost koja pomaže jačanju imunog sistema.

U stomatologiji

Veštački zubi se vekovima prave od raznih materijala kao što su životinjska kost, drvo ili zlato, međutim, naučnici su nedavno izumeli način za izradu zuba koristeći i urin. Naime, tim naučnika sa Instituta za biomedicinu i zdravlje iz kineskog grada Guanžoua osmislio je inovativan proces koji podrazumeva uzgajanje strukture koja podseća na zubnu, uz pomoć matičnih ćelija izdvojenih iz urina i pomešanih sa drugim organskim materijalima.

Za punjenje mobilnih telefona

Tim naučnika iz bristolske Laboratorije za robotiku izumeo je prvi na svetu telefon koji se puni zahvaljujući mokraći. Ovaj telefon zapravo koristi gorivne ćelije koje se nalaze u urinu, a električnu energiju stvaraju kao nusproizvod.

Kao izvor energije

Četiri petnaestogodišnje devojčice iz Nigerije osmislile su generator koji proizvede šest sati energije od samo jednog litra mokraće. Uređaj koji je predstavljen na Sajmu pronalazača Afrike, sadrži elektrolitičke ćelije koje iz urina izdvajaju vodonik, koji se zatim prečišćava i cedi kroz cilindar pun tečnog boraksa. Ovaj poslednji korak odstranjuje višak vlage, pa se takav vodonik može koristiti za proizvodnju energije.

Naša preporuka