Stiven Hoking
EPA
Stiven Hoking

EPA-EFE/JASON SZENES

Stiven Hoking, Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Hoking, poznat po svojim radovima o univerzumu umro je mirno u svojoj kući u Kembridžu 14. marta 2018. u 77. godini daleko nadmašivši prognoze lekara koji su mu još sa 22 prognozirali samo nekoliko godina života. Tokom svog bogatog života pomerao je granice, a nije uspeo samo da ostvari jednu svoju veliku želju.

Stiven Hoking, koji je u mladosti oboleo od teške motoričke bolesti, bio je kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga uključujući i "Kratku istoriju vremena" koja je prodata u više od deset miliona primeraka.

Rođen je 8. januara 1942. On je 1974. sa 32 godine postao jedan od najmlađih članova Kraljevskog društva, najprestižnije naučne institucije u Velikoj Britaniji.

Stiven Hoking

EPA-EFE/ANDY RAIN

Stiven Hoking, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Hoking je 1979. imenovan za profesora matematike na Univerzitetu Kembridž, zbog koga je napustio Oksford da bi studirao teorijsku astronomiju i kosmologiju. Fizičar je bio najpoznatiji po proučavanju crnih rupa, za koje je utvrdio da vremenom gube energiju i blede, da bi potpuno nestale, što je fenomen poznat u nauci kao "Hokingova radijacija".

Smatran je jednim od najvećih naučnika današnjice koji je svakodnevno pomerao granice – kako u naučnom, tako i privatnom životu. Pored svog naučnog rada, insipirisao ljude i svojim odbijanjem da se preda teškoj bolesti.

Umro je pre nego što je ispunio samo jedan od svojih najvećih snova – da leti u svemir.