Leto, vrućina, sunce
Alo!/Vladimir Marković
Leto, vrućina, sunce

Alo!/Vladimir Marković

Leto, vrućina, sunce, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Sve tri žrtve su starije osobe. Jedan 70-godišnji muškarac umro je na Marseilan plaži u blizini Monpeljea dan nakon što je toplotni talas zahvatio Francusku, a juče su u istom regionu stradali 62-godišnja žena i 75-godišnji muškarac.

Majka

screenshoot/Youtube

Hladni šok (hydrocution) javlja se kada je ljudsko telo izloženo naglom padu temperature. To se obično dešava kada neko propadne kroz led u veoma hladnu vodu, ali se može dogoditi i kada neka osoba sa veoma vrelog mesta (kao što je plaža) ode direktno u hladnu vodu kao što je more.

Hladni šok uzrokuje brzo (gotovo trenutno) grčenje i skupljanje krvnih sudova, što stvara veliki pritisak na srce. Obično nije fatalno, ali može da bude, posebno kod osoba koje već imaju neko srčano oboljenje. Lekari zato savetuju da se tokom izuzetno toplih dana polako ulazi u vodu (nekoliko ulazaka u vodu sa nekoliko minuta pauze između), da telo ne bi doživelo šok.

Toplo, vrućina, leto, Beograd

Tanjug/Jaroslav Pap

Toplo, vrućina, leto,  Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Francuskoj topli dani tek predstoje, upozoravaju meteorolozi. Vreli talas trajaće do kraja nedelje, pa se stanovnici i turisti pozivaju na dodatni oprez, s obzirom da se očekuju temperature i do 45 stepeni. Ukoliko zaista živa u termometru stigne do te brojke, to će biti rekordna temperatura za jun. Trenutna rekordna temperatura za jun iznosi 41,5 stepeni zabeleženih u blizini Narbona na jugu Francuske u junu 2003. godine.

PROČITAJ JOŠ:

Vlasti francuske prestonice pripremile su posebne mere za vanredne temperature koje se očekuju. U opštinskim zgradama postavljene su specijalne "hladne sobe", otvoreni su bazeni za noćno kupanje i postavljene dodatne česme za piće po gradu.

An Idalgo, gradonačelnica Pariza, potvrdila je da je osam bazena otvoreno posle 22 sata, kao i da će kupanje tokom vrelog talasa biti dozvoljeno u kanalu La Vilet. Takođe, gradske vlasti će deliti pijaću vodu beskućnicima, a tokom nedelje bi trebalo da se otvore još tri privremena bazena u gusto naseljenim četvrtima glavnog grada.

Nije samo Francuska na udaru. Meteorolozi očekuju da će se temperature približiti junskim rekordima i najverovatnije ih preći u Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i Švajcarskoj, dok će u nekim zemljama verovatno doći do postavljanja rekorda najviše zabeleženih temperatura ikada.

Stručnjaci upozoravaju da su rani toplotni talasi opasni, jer organizam čoveka nije imao vremena da se prilagodi letnjim uslovima.