Beograd Pobednik Kalemegdan
Profimedia
Beograd Pobednik Kalemegdan

Profimedia

Beograd Pobednik Kalemegdan, Foto: Profimedia

Različiti izvori tvrde da ih ima dvadeset pet.

Neki nazivi, istina, postoje samo u sećanjima najstarijih stanovnika beogradskih predgrađa i ostaće zabeleženi u istorijskim hronikama. Drugi su se stopili sa okolinom, poznatijim toponimima, pa smo izgubili iz vida da je to, zapravo, brdo, a treći su izmenjeni, skraćeni…

Ako znate odgovor glasajte

 

Sa imenom i bez njega, brda i brežuljci su tu, kao jedna od glavnih osobina reljefa Beograda, onog na desnoj obali Save i Dunava.

Dvadeset devet brda

Jednom broju poznatih beogradskih uzvišenja brdo je deo zvaničnog imena, često i upisanog u karte. Petlovo brdo, Labudovo brdo, Kanarevo brdo, Pašino brdo koje se jedno vreme zvalo Lekino brdo, Julino brdo… Postoje i ona još poznatija, kod kojih se reč-odrednica brdo izgubila, ili nije ni postojala u nazivu – Dedinje, Zvezdara, Kalemegdan, Vračar, Banjica, Topčider.

Bilo bi lepo o navedenim poznatim brdima znati više, pa i načinu na koji su dobila ime. Ona će i dalje postojati u svakodnevnim životima Beograđana, posebno onih koji svoje detinjstvo i odrastanje, ili neke važne događaje, vezuju za lepe beogradske bregove i brda.

Neka od ostalih uzvišenja pominjemo kao dokaz interesantne činjenice da ih u Beogradu zaista ima dvadeset devet. Stojčino brdo, na primer, nalazi se između Konjarnika i Malog Mokrog Luga. Belo brdo je najpoznatije evropsko praistorijsko nalazište, opšte poznato pod nazivom Vinča. Milićevo brdo nalazi se između Višnjice i Slanaca, a Orlovo brdo i Ćurtovo brdo su u Mirijevu. Erino brdo je iznad Grocke, a Starac-Vasino brdo između Vinče i Ritopeka.

Maleško brdo u centru grada

Sudbina brda koje nestaje u dokumentima i sećanju ljudi, međutim, može da bude i promenjena. Uzvišenje iznad raskrsnice Mostar, na primer, nedaleko od železničke stanice Prokop i stadiona u Humskoj, od početka 20. veka nosi naziv Maleško brdo. Maleško brdo postaje sa završetkom stanice jedna od najatraktivnijih investicionih lokacija u gradu, pa će mnogi koji danas ne znaju sigurno naučiti gde se ono nalazi.

Dakle tačan odgovor je 29 brda.

Naša preporuka