ŠTA SE DEŠAVA TAMO GORE? Svemirski otpad bi mogao postati novi Zemljin satelit

Istraživači prate objekat koji bi mogao biti uhvaćen Zemljinom gravitacijom ove zime i postati njen satelit, barem privremeno, pre nego što se sigurno vrati u Solarni sistem. Moguće je da se radi o standardnom asteroidu, ali neki astronomi kažu da putanja misterioznog objekta ukazuje da bi to zapravo mogao biti deo rakete iz šezdesetih godina prošlog veka.

Zemlja
Zemlja, Foto: printscreen

Među onima koji prate objekat je i Paul Chodas, menadžer NASA-inog Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji. On je jedan od vodećih svetskih eksperata za asteroide, a takođe već decenijama prati svemirski otpad.

Objekat su u septembru uočili istraživači na Havajima, dali su mu oznako 2020 SO kao asteroidu koji je blizu Zemlje.

Sa druge strane, ovaj objekat je pomalo čudan za tipični asteroid, kreće se relativno sporo i na istoj ravni kao i Zemlja te ima gotovo kružnu orbitu oko Sunca, baš kao i naša planeta. Sve te karakteristike su pokazatelji da se radi o objetku koji je nekada lansiran sa Zemlje.

Pun mesec
Pun mesec, Foto: Shutterstock

"To je zapravo orbita koju bi sledio deo rakete nakon odvajanja jednom kada prođe Mesec i krene u orbitu oko Sunca. Ne verujem da se radi o asteroidu, ali ni to nije nemoguće", dodao je Chodas.

Objekt je dug oko osam metara, što takođe odgovara dužini gornjeg dela rakete Kentaur. Njegova putanja kroz Solarni sistem takođe odgovara putanji rakete koja je iskorišćena za NASA-inu misiju. Misija je bila neuspjeh uprkos uspešnom lansiranju jer je zakazao jedan od potisnika.

Naučnici će moći da ustanove o kakvom se tačno objektu radi kada bude bliže Zemlji. Bez obzira o čemu se radi, objekt će ostati privremeno u orbiti Zemlje, svega nekoliko meseci, a potom će nastaviti dalje.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi