medicina, hirurgija, operacija
YouTube prin.screen
medicina, hirurgija, operacija

YouTube prin.screen

medicina, hirurgija, operacija, Foto: YouTube prin.screen

Naučnici sa MIT-a razvili su revolucionarni "bio-patch" koji se može umetnuti u ljudsko telo minimalno invazivnim postupcima robotske hirurgije.

Flaster robotski hirurg može koristiti za zašivanje unutrašnjih rana na mnogo sigurniji i efikasniji način nego što je to danas moguće.

PATCH 2.0 Ova vrsta flastera u stvari nije apsolutna novost, ali upotreba trenutno dostupnih verzija nije u potpunosti bez kontraindikacija: poslednje, u stvari, nisu pogodne za šavove koji zahtevaju određeni otpor ili, u određenim uslovima, mogu da promovišu infekcije i stvaranje ožiljnih tkiva u prevelikim količinama.

Novi flaster MIT sastoji se od 3 različita sloja materijala: lepka na bazi hidrogela, silikonskog premaza koji sprečava da se sam flaster „zalepi“ na pogrešnom mestu i sintetičkog omotača koji ga štiti od bakterijskih infekcija.

Rezultat je pouzdaniji i sigurniji flaster, koji se ne zarazi i ne gubi svoj adhezivni kapacitet čak i nakon dugotrajnog potapanja u tečnost.

Proces primene ovog flastera je relativno jednostavan: omotan je oko ruke hirurškog robota koji ga pomera unutar tela do mesta nanošenja.

Da bi se otvorio i stavio u pravilan položaj, koristi se sićušni balon koji ga naduvavanjem prijanja za tkiva koja se zaptivaju.

Pre nego što budu mogli da plasiraju i koriste ovaj flaster, biće potrebni dalji uvidi i studije: cilj istraživača je sada mogućnost da sarađuju sa proizvođačima robota-hirurga kako bi razvili modele flastera koji su u stanju da se prilagode različitim instrumentima koji se koriste sa ovih mašina.

Naša preporuka