Viminacijum
Tanjug/Dragan Kujundžić
Viminacijum

Tanjug/Dragan Kujundžić

Viminacijum, Foto: Tanjug / Dragan Kujundzić

Neočekivano, pod alatom arheologa, ukazale su se dragocenosti: masivni srebrni prsten sa dragim kamenom i urezanim ribama i krstoliko sidro, kalem zlatne žice i bronzani šestar.

- Na gemi srebrnog prstena urezano je sidro sa po jednom ribom sa obe strane, a to su u antici simboli hrišćana, proganjane, ilegalne i zatvorene zajednice najranijih pratilaca nove religije nastale na prostoru Bliskog istoka.

 Za rane hrišćane je sidro, kotva, bilo simbol nade u spasenje, jer je ono uopšte u antici smatrano znakom sigurnosti. Svojim oblikom, sa prečagom na vrhu, podsećalo je vernike i na krst na kome je razapet Isus, čiji je simbol bila riba.

- U ranom hrišćanstvu nije korišćen moderni simbol krsta, već slovo T, slično sidru na viminacijumskom prstenu - ističe dr Korać.

Vreme sahrane tajanstvenog pokojnika je procenjeno na prvu polovinu 3. veka, a telo je, kao i kod današnjih hrišćana, sahranjeno na osi istok-zapad. Arheolozi kažu da je ovaj hrišćanin iz Viminacijuma živeo na razmeđu 2. i 3. veka, u istorijski maglovitom vremenu, kada se tek stvarala nova religija koja će promeniti istoriju čovečanstva.

Viminacijum

Tanjug/Dragan Kujundžić

Viminacijum, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pored stopala pokojnika arheolozi su otkrili šestar, kalem zlatne žice i nepoznatu gvozdenu alatku koja je zasada neprepoznatljiva zbog korozije. Prva asocijacija na predmete koji su polagani pred pokojnika je da oni ukazuju na njegovo zanimanje.

- Značenje šestara i kalema zlatne žice tek treba dekodirati. Predmeti koji se polažu u grobove se pažljivo biraju i mora se uzeti u obzir njihova moguća simbolika. Šestar je alat arhitekte, stvaraoca, pa je u srednjem veku sporadično prikazivan kao simbol božanske kreativne snage na predstavama stvaranja sveta. Prikaz Hrista sa šestarom nalazi se na ikonama, u iluminiranim rukopisima i mnogim katedralama - kaže dr Korać.

PROČITAJTE JOŠ: