egipat, homoseksualci
Wikipedia
egipat, homoseksualci

Wikipedia

egipat, homoseksualci, Foto: Wikipedia

Postoje mnogi istorijski izvori o erotskom životu Egipćana koji svedoče o tome koliko je seks bio samo tabu. Međutim, malo je onih koji sa sigurnošću govore o tome kako se homoseksualnost smatrala u drevnom Egiptu: prema nekim naučnicima, homoseksualni parovi su bili marginalizovani i osuđivani od strane društva, dok su drugi umesto toga bili dobro cenjeni.

Dvojica carskih sluga

Ipak, prvo svedočanstvo o homoseksualnom paru pronađeno je u Egiptu. To su Khnumhotep i Niankhkhnum, dve sluge zadužene za brigu o rukama kraljevskih porodica. Živeli su pre 4.400 godina za vreme vladavine Niusere i Menkauhora, šestog i sedmog faraona 5. dinastije, zajedno su sahranjeni u svojoj mastabi (grobnici), u velikoj nekropoli Sakkara, blizu drevnog Memfisa, na zapadnoj obali Nila (danas na 30 km od grada Kaira).

Budući da su dvojica muškaraca prikazani na fresci nežno zagrljeni i koja se spremaju da se poljube, neki egiptolozi pretpostavljaju da su bili ljubavnici; prema drugima, međutim, njihova intimnost dokazala bi da su braća, možda čak i blizanci. Ali pošto je slika koja prikazuje dvojicu muškaraca iz drevnog Egipta u takvom ljubavnom stavu jedinstven slučaj, izgleda verovatnije da su njih dvoje bili ljubavnici.

Ljubavnici ili braća?

Nekoliko vekova mora da prođe da bi se došlo do druge poznate slike koja prikazuje par antičkih ljudi i koja je stvorila sličnu debatu među stručnjacima: to je takozvani Tondo dei Fratelli. To je pogrebni portret iz rimske ere koji datira iz 2. veka nove ere i koji je takođe pronađen u Egiptu, u Antinopoliju, gradu koji je osnovao car Hadrijan u znak sećanja na svog mladog grčkog ljubavnika Antinoja, pretpostavljenog kao božanstvo i smrt prerano.

Tondo DEI FRATELLI prikazuje dva mladića i u pozadini možemo videti prisustvo minijature boga Antinous. Iz tog razloga, a takođe i zato što je portret pronađen u Antinopolisu, neki stručnjaci veruju da dvojica mladića nisu bili braća kako se prvobitno pretpostavljalo, već homoseksualni par tog vremena.

Naša preporuka