nomadi, život na točkovima
Instagram pr.screen
nomadi, život na točkovima

Instagram pr.screen

nomadi, život na točkovima, Foto: Instagram pr.screen

Dok većina porodica tokom života uvećava domove, a mladi parovi počinju da se naseljavaju dolaskom svoje dece, Dan i Marlene Linovci učinili su upravo suprotno. Kada im se rodilo prvo dete 2008. godine, kupili su karavan i sa njim počeli da putuju po svetu. Kasnije su rodili još dvoje dece i odgajali svako na putu nomadskim načinom života.

Kada su Dan i Marlene upoznali koledž i počeli da izlaze, kupili su kuću u Kaliforniji, gde su u početku živeli „tradicionalnim životom“. Dan je radio kao veb programer, a Marlene je bila analitičar medicinskih podataka. Ali sve se promenilo kada su na svet pozdravili svoje prvo dete. O svom nomadskom životu razgovarali su za veb portal Insajder.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mali Mish: World Travel Family (@mali.mish)

 „Odjednom smo imali ovog malog čoveka za koga smo bili odgovorni“, rekao je Dan, koji je nakon dolaska prve ćerke smatrao da bi bilo najrazumnije ako svoje dete nauče svemu što se može videti na ovom svetu. Stoga su roditelji poveli svoju bebu na putovanje kako bi mu pokazali što više sveta.

Međutim, putovanje sa malim detetom bilo je teško, posebno kada su morali stalno da nose kolica, sedište u automobilu i igračke. Umesto ovog zahtevnog i zamornog procesa, kupili su svoj prvi karavan 2008. godine .

„Kada nam je Dan rekao da kupimo karavan, to nam je dalo priliku da budemo zajedno i da nemamo nekoga da odgaja naše dete“, rekla je Marlene.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mali Mish: World Travel Family (@mali.mish)

Brzo su se zaljubili u obrazovanje o putovanjima, a kasnije su počeli da idu na duža putovanja. 2008. i 2009. godine svake godine provodili su šest do devet meseci na putu i ​​postepeno prešli na nomadski način života. Tokom te dve godine vratili su se u svoj dom u Kaliforniji da bi rodili još dvoje dece. Čim su novorođenčad postala mališani, porodica je ponovo krenula na put.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mali Mish: World Travel Family (@mali.mish)

Dan je priznao da nisu mislili da će njihova putovanja postati stil života. „Samo smo mislili da ćemo imati kamp kućicu i ići zajedno na izlete“ , rekao je. Međutim, na prvom putovanju širom zemlje, Dan je otkrio da im takav način života više odgovara u svim sferama u poređenju sa njihovim životom u Kaliforniji.

Godine 2012. Linovci su prodali kuću i prešli na putnike sa punim radnim vremenom. „U to vreme nije bilo društvenih mreža koje bi nam pokazale da je takav način života moguć“, rekla je Marlene koja je objasnila da je prelazak na nomadski način života prirodna promena i da se postepeno seli na sve manje prostore.

Danas porodica živi u kombiju Mercedes Sprinter površine gotovo 30 kvadratnih metara, koji su prilagodili po svom ukusu na prilazu Marleninih roditelja. Isporuka ih je koštala 60.000 dolara, a na preuređenje su potrošili još 11.000 dolara. Konačno, uspeli su da vozilo pretvore u useljivo stanovanje za petočlanu porodicu.

 " Naš cilj je da obezbedimo da, u najgorem slučaju, ostanemo duže u kombiju ako nemamo izbora", rekao je Dan i dodao da je vozilo prilagođeno svakom članu porodice. „Želeli smo da se uverimo da, ako vreme bude loše, nećemo isključiti mogućnost da ostanemo unutra“, dodao je on.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mali Mish: World Travel Family (@mali.mish)

Kreveti na sprat su lako dostupni na kraju. Na vrhu je dečiji krevet, a na dnu Marlene i Dan bračni krevet. „Izgled svakog karavana je mnogo važniji od njegove veličine“, rekao je Dan. „Za našu petočlanu porodicu najvažnije je da svaki član ima mesto za sedenje i opuštanje. Ako želi da ide u krevet, može to da učini kad god želi “, rekao je.