fokušima, nuklearna katastrofa, japan
Facebook printsc.
fokušima, nuklearna katastrofa, japan

Facebook printsc.

fokušima, nuklearna katastrofa, japan, Foto: Facebook printsc.

Mnoge katastrofe koje je čovečanstvo pretrpelo ostavile su i druge žrtve, pored haosa i mnogih smrtnih slučajeva. To su životinje koje su, ako su preživele, uginule ili postale vrsta zidova boreći se za sopstveni opstanak. Nakon nesreće u Fukušimi, ostao je ogroman broj siročadi, ali o njima se brinu i dva muškarca 10 godina nakon katastrofe.

Nesreća u nuklearnoj elektrani Fukušima dogodila se 11. marta 2011. godine, a nakon zemljotresa došlo je do niza kvarova, curenja radioaktivnih materijala i eksplozije vodonika. Iako nije bila najgora katastrofa, bila je izuzetno složena i opasna. Nakon toga su mnoge životinje ostale napuštene u tom području , ali su ih dobrovoljci velikog srca preuzeli. Kako piše portal Unilad , o njima se brinu 10 godina kasnije.

Nakon zemljotresa i cunamija, zagađenje je stiglo i do grada umakuma, koji se nalazi u japanskom okrugu oko Fukušime. Građani su bili prisiljeni da napuste domove i pobegnu od katastrofe, ali životinje su ostale same i bile u lošoj situaciji. Međutim, dvojica muškaraca, Naoto Matsumura i Sakae Kato, odlučili su da pomognu i ne pobegnu.

Oba muškarca žive sami i nastanili su se u gradovima oko 20 kilometara od zone zračenja, gde zbrinjavaju lutalice koje su tamo ostale nakon evakuacije grada. Vlada nije podnela nikakve planove za spasavanje životinja i kućnih ljubimaca nakon nesreće .

Kato je rekao Rojtersu da se brine o 41 mački i jednom spašenom psu po imenu Poči i da će ostati u tom području koliko god bude potrebno. Već je sahranio 23 mačke u svojoj bašti: „Želim da budem siguran da ću se pobrinuti za poslednje živo biće koje je ovde ostalo. Tada želim da umrem, bilo dan ili sat kasnije “, rekao je.

Pored mačaka koje ima kod kuće, brine i o uličnim mačkama, za koje gradi kućice i kabine u napuštenim skladištima. Procenjuje se da mesečno troši oko 7.000 dolara na životinje i brigu o njima . Kako se voda u tom području isključuje, pune boce iz obližnjeg izvora i odlaze u javni toalet . „Ne želim da odem, volim da živim u ovim planinama“, kaže on.

52-godišnji farmer Naoto Matsumura ignorisao je uputstva japanskih vlasti i odlučio je da ostane i u tom području, kako bi mogao da brine o psima, mačkama i drugoj stoci koja je ostala posle stanovnika. „Sada mi je stalo samo do životinja“, rekao je za BBC 2011. godine. Od katastrofe je rekao da japanska vlada nije na adekvatan način pomogla i zaštitila narod prefekture Fukušima.

„Ljut sam, ali odbijam da odem. Kad vidim svoj rodni grad, zaplačem. Vlada i narod Tokija ne znaju šta se ovde zaista događa “, rekao je za CNN.

Kako je Matsumura počeo da hrani svoje životinje, počele su da se pojavljuju očajne mačke i psi iz susedstva . Takođe je počeo da ih hrani i zaključio je da ne može da ih pusti da umru od gladi. Kad mu je ponestalo hrane, izašao je iz zone, kupio hranu i vratio se u svoj grad, prepun napuštenih životinja kojima je bila potrebna njegova pomoć.

Naša preporuka