NAJBOLJI POTEZ U ŽIVOTU! Muškarac je odlučio da mu je muka od notifikacija! Zamenio je svoj smartfon običnim telefonom!

Da li ste se zasitili od stalnog gledanja na svoj telefon, ali ne možete da se zaustavite? U autobusu, u redu u supermarketu, svuda se skroluje i klikće. Ljudi su zabili noseve u svoje pametne uređaje.

Nokia
Nokia, Foto: Printscreen/YouTube

* Kupio je "banana telefon"

* Sa “Nokijom” nije stalno skrolovao po “Tviteru” ili čitao priče na “Instagramu”

* Na kraju je odlučio da zadrži oba telefona

Notifikacije nas bombarduju – apdejti, daunlodovi i čekiranja. Podešavanje vremena ekrana i isključivanje što je moguće više notifikacija deluje do određene mere, korišćenje telefona se može značajno smanjiti, ali i dalje ostaje osećaj okupiranosti uređajem. Stoga je novinar “Didžital trendsa” odlučio da zameni svoj pametni za “banana telefon”.

- Tako sam uradio nešto što nisam mislio da ću ikako uraditi krajem 2019. – kupio sam žutu “Nokiju 8810” – piše on.

Kako ističe, ovo nije bila kupovina zbog osećaja nostalgije.

Uređaji koji nemaju ekran na dodir, a s druge strane imaju sporan pristup internetu, ali su zato više funkcionalni što se tiče poziva ili slanja poruke. Njihova veličina je manja i bolje leže u ruci. Međutim, presudno za kupovinu ove “Nokije” je bio relativno pametan operativni sistem zvan KaiOS.

Ovaj sistem je primarno napravljen za ljude iz zemalja u razvoju koji prvi put koriste internet, a kojima pametni telefoni ili tačskrinovi mogu delovati zastrašujuće. KaiOS funkcioniše kao i svaki softver, međutim on omogućava tehnološkim kompanijama poput “Gugla” i “Fejsbuka” da lako naprave aplikacije za fizičke tipke i ostali hardver.

Mobilni telefon
Mobilni telefon, Foto: Shutterstock

U vreme kad je novinar DT kupio svoju “Nokiju” ona je podržavala niz aplikacija koje je imao i na smartfonu – “Gugl mape”, “Vocap”, “Tviter” i drugo. Integrisan je sa “Guglovim asistentom”.

- Telefon koji rukovodi svim potrebnim aplikacijama minus nepotrebna frka i osećaj stalne uključenosti, baš je ono što mi je bilo potrebno – priznaje on.

Sa “Nokijom” nije stalno skrolovao po “Tviteru” ili čitao priče na “Instagramu”, niti je konstantno proveravao mejl i druge notifikacije u trenutku kad su pristizale kao na prethodnom, pametnom telefonu. Ipak, on smatra da nije mnogo propustio. Takođe je zaključio da je slanje poruka i obavljanje drugih zadataka imalo veći osećaj privatnosti.

Ruskim naučnicima koji su pravili atomsku bombu bilo je u svakodnevnom životu zabranjeno da rade dve stvari!

AUTOR: Alo.rs/ Sputnik/ M. I. DATUM I VREME: 09.11.2019. 14:45 Naređenje se odnosilo na sve naučnike. Naučnici, Foto: AP Photo/Danica Coto Naučnicima koji su učestvovali u pravljenju prve sovjetske atomske bombe bilo je zabranjeno da voze zbog njihove sopstvene bezbednosti, navodi se u naređenju iz 1948.

-I dalje sam primao iste usluge od istih, sveprisutnih kompanija za prikupljanje podataka, ali neki podaci i koraci nisu bili praćeni za razliku od prethodnog, pametnog modela “Gugl Piksel 3”.

Iako priznaje da “banana telefon” ima svoje mane – otežano kucanje mejlova, loša kamera i nedostatak video četa, on ističe da KaiOS telefoni bar trenutno nisu napravljeni za korisnike smartfona koji žele malo mira i tišine.

- Najveća lekcija koju sam naučio u ovom procesu je da nas naši smartfoni nikad ne ostavljaju da se dosađujemo. Uvek postoji novi članak, mejl, video ili “tvit”. Ali, nakon iskustva s “Nokijom”, svesniji sam vremena koje provodim gledajući u telefon – navodi novinar DT.

On je na kraju odlučio da zadrži oba telefona.

- Prelazak na “banana telefon” bio je najpametnija odluka koju sam ikad doneo – zaključio je novinar.

Bonus video - Požar kod Starog dvora!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi