OBJAVLJENI TAJNI DOKUMENTI Ruskim naučnicima koji su pravili atomsku bombu bilo je u svakodnevnom životu zabranjeno da rade dve stvari!

Naređenje se odnosilo na sve naučnike.

Naučnici
Naučnici, Foto: AP Photo/Danica Coto

Naučnicima koji su učestvovali u pravljenju prve sovjetske atomske bombe bilo je zabranjeno da voze zbog njihove sopstvene bezbednosti, navodi se u naređenju iz 1948. godine, koje je objavila ruska državna nuklearna korporacija „Rosatom“.

Naređenje se odnosilo na sve naučnike, bez obzira na njihov status i angažovanje na projektu.

Pored toga, naređenje se odnosilo i na šofere službenih vozila koja su prevozila ove naučnike — strogo im se zabranjivalo da prepuštaju volan naučnicima u slučaju da oni to traže, a ukoliko to urade, završili bi na sudu.

 

Ruski mediji podsećaju da se velika pažnja posvećivala bezbednosti ključnih specijalista i naučnika, te je njima bilo zabranjeno i letenje. Umesto toga, ako su morali nekuda da putuju, bio bi ima dodeljen specijalni vagon.

Rusija
Tanjug/AP

Ova odluka doneta je jer se u dva navrata dogodilo da su sovjetski naučnici doživeli saobraćajnu nesreću, čime je u pitanje dovedena realizacija projekta.

Za početak ruske nuklearne grane industrije uzima se 20. avgust 1945. godine, kada je sovjetsko rukovodstvo formiralo niz organizacija koje su neophodne za razvoj nuklearne industrije i realizaciju sovjetskog nuklearnog projekta.

Bonus video

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi