mornar, tihi okean
Tweeter prin. screen
mornar, tihi okean, Foto: Tweeter prin. screen

Mornar koji je pao sa broda za snabdevanje proveo je više od 14 sati u Tihom okeanu, držeći se stare bove namenjene ribolovu pre nego što je pronađen i spašen. Sam nasred okeana i bez prsluka za spasavanje, u zoru je odlučio da zapliva prema crnoj tački na horizontu. Ta odluka mu je spasila život

Vidam Perevertilov, glavni inženjer na brodu Silver Suporter, vraćen je na palubu nakon što je gotovo ceo dan proveo u okeanu. Nesreća se dogodila 16. februara dok je njegov teretni brod putovao između novozelandske luke Tauranga na severnom ostrvu te zemlje i izolovane britanske teritorije Pitkairn, prenosi Guardian.

Kasnije je svom sinu rekao da mu se, po završetku noćne smene u mašinskoj sali, zavrtelo u glavi i izašao na palubu da se oporavi, ali je pao u more. „Ne seća se da je pao u more. Možda se onesvestio “, rekao je Perevetilov sin Marat novozelandskom portalu Stuff. Seća se trenutka kada se osvestio i video brod kako plovi u mrak. Posada nije primetila da ga nije bilo šest sati. Kada su shvatili, brod emituje poziv u pomoć i francuska pomorska letelica pridružila se potrazi iz Polinezije, dok je francuska meteorološka služba ispitivala vetrove i struje da bi utvrdila gde bi mogla biti.

Posada na brodu uspela je da utvrdi da je Perevertilov bio na brodu u 4 sata ujutru, jer je u to vreme podneo izveštaj u dnevnik. U vreme kada je mornar pao sa palube, Srebrni nosač je bio oko 400 nautičkih milja južno od najjužnijih ostrva Francuske Polinezije.

Usred okeana, brodom koji se nije mogao videti, 52-godišnji Perevertilov u zoru je doneo odluku koja mu je na kraju spasila život. Nije bio siguran šta je to, ali je plivao prema crnoj tački koju je video na horizontu. „Njegova volja za preživljavanjem bila je jaka, ali dok se sunce nije pojavilo, borio se da ostane na površini“, rekao je Marat iz Litvanije. Ispostavilo se da je tačka na horizontu napuštena plutača bova. Perevertilov se držao dok ga nisu pronašli oko 18 sati. Njegov brod je bio usred potrage kada je član posade začuo slabašan glas, a stražar na moru video je njegovu podignutu ruku. Izvučen je iznuren, ali nepovređen.

Guverner ostrva Pitkairn rekao je za Nju Zealand Herald da su svi „veoma odahnuli“ kada su čuli da je spašavanje uspešno. "Svi smo se plašili najgoreg, s obzirom na veličinu Tihog okeana i njegove jake struje. Činjenica da je preživeo i spašen je prosto neverovatna", rekla je ona. Perevetilov sin Marat kaže da je njegov otac bovu ostavio u moru, umesto da je uzme za uspomenu. "Smešno je. Rekao je da je želi da je ostavi tamo kako bi mogla spasiti tuđi život."

Naša preporuka