Stiven Sigal i šargarepa
Printscreen
Stiven Sigal i šargarepa

Printscreen

Stiven Sigal i šargarepa, Foto: Printscreen

Tokom Drugog svetskog rata, nove tehnologije su se držale u tajnosti one strane koja ih je izmislila, od mašina za šifre (poput nacističke enigme ) do novih oružja. Kada su Britanci razvili novu ugrađenu radarsku tehnologiju za svoje ratne avione, i oni su poželeli da ovaj sjajni deo opreme čuvaju u tajnosti. Piloti su počeli da vide u mraku i bili su kao od zlata. Kombinacija događaja dovela je do neočekivane maskote za Drugi svetski rat, čija je slika oblepljena po zidovima i štampana u papirima: Doktor Karrot.

U pitanju je bila tajna oprema Airborne Interception Radar (AI), koja je Kraljevskom vazduhoplovstvu dala prednost u omogućavanju da otkriju neprijateljske bombarske avione pre nego što su stigli do Lamanša. Tehnologija je ušla u široku primenu u Velikoj Britaniji 1939. godine, a do 1940. godine pilot Džon "Kat's Eies" postao je prvi u RAF-u koji je srušio neprijateljski avion potpomognut novom tehnologijom.

Prema veb stranici Svetskog muzeja šargarepe , pre rata šargarepa je bila jedno od manje popularnih povrća koje se uzgajalo na engleskim tlima. Uprkos tome, njegova pogodnost za uzgoj u uslovima Ujedinjenog Kraljevstva učinila ga je zvezdom vladine inicijative da se zemlja drži u potpunosti na zalihama hrane, a ubrzo je došlo do viška šargarepe. Kao takvi, pripadnici oružanih snaga hranjeni su sa puno šargarepe, a Ministarstvo prehrane vlade Velike Britanije otišlo je toliko daleko da je sugerisalo da je izuzetan uspeh RAF-a u noćnim letovima rezultat njihove israne od šargarepe. Veštine za poboljšanje vida stvorile bi zgodnu naslovnu priču za maskiranje tajnog oružja RAF-a, ali 1941. Nemci su pronašli AI u ostacima britanskog aviona koji je hitno sleteo u Francusku i brzo su razvili sličan sistem.

Međutim, glasine o noćnom vidu već su se raširile, a u doba obroka, šargarepa je doživela nešto poput rebrendiranja kao super-hrana za poboljšanje vida i izvor prirodnih šećera kada je veštačkih šećera nedostajalo. Stanovnike Engleske vodili su, doslovno, niz baštensku stazu i podsticali ih da ih konzumiraju, a mnoštvo recepata od povrća u opticaju je iskoristilo maksimum od ove bogate namirnice.

Otprilike u to vreme široko se koristio slogan „Šargarepa vas održava zdravim i pomaže vam da vidite u mraku“.