Kupio je činiju na dvorišnoj rasprodaji, a kada su otkrili koliko ona zaista vredi, vlasnik je zanemeo, a predhodni hteo da se ubije!

Izradu činije je tražio kineski carski dvor u vreme vladavine dinastije Ming. Pronađena je prošle godine kako smo rekli u američkom gradu Nju Haven

činija, japan, Foto: Tweeter prin. screen

Jedan nemenovani amerikanac je kupio prošle godine činiju za samo 35 dolara na dvorišnoj prodajiu u gradu Nju Haven u državi Konektikat. Po kupovini, vlasnik je poslao fotografije činije stručnjacima koji su odmah prepoznali da ima veliki istorijski značaj.

Tako da će na aukcijskoj prodaji sledećeg meseca biće ponuđeno izuzetno retka kineska činija iz 15. veka, a očekuje se da bi mogla da bude prodata za pola miliona dolara.

Zainteresovanim kupcima će je na prodaju ponuditi poznata aukcijska kuća Sotheby’s, koja nije otkrila identitet vlasnika ovog predmeta.

Izradu činije je tražio kineski carski dvor u vreme vladavine dinastije Ming. Pronađena je prošle godine kako smo rekli u američkom gradu Nju Haven.

Stručnjaci su utvrdili su da potiče s dvora cara Jonglea, koji je vladao od 1403. do 1424. godine. Reč je o periodu koji je poznat po različitim tehnikama izrade porcelanskih predmeta.

Činija koju zovu i činija lotosa, zbog motiva na njoj koji asociraju na ovaj cvet, bi mogla da dostigne cenu od pola miliona dolara.

Car Jongle se smatra zaslužnim za unapređenje porcelanskog zanatstva. Naručivao je velike količine porcelanskih predmeta.

Angela McAteer, stračnjak sa odeljenja za kinesku umetnost aukcijske kuće Sotheby’s, je napomenula da je car promovisao umetničku vrednost porcelana. Neshvatljivo joj je kako se desilo da je činiju neko mogao da kupi na dvorišnoj rasprodaji.

Prema Sotheby’su, postoji još šest sličnih činija koje se nalaze u Tajvanu i Velikoj Britaniji. Ova činija biće na aukcijskoj prodaji 17. marta

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi