Bali
Promo
Bali

Promo

Bali, Foto: Promo

Dok se vi žalite na ono što nemate trenutno, oni o tome ni ne pomišljaju drugde u svetu. U Severnoj Koreji nikada ne biste uživali u čokoladnim kolačićima, a u Australiji biste samo uzalud tražili gataru.

Severna Koreja

Žene vojnici, Severna Koreja

Profimedia

Žene vojnici, Severna Koreja, Foto: Profimedia

- Žene ovde ne mogu da se voze , a samo jedna od 100 osoba može da poseduje automobil.

- U Severnoj Koreji ne možete legalno da kupite mnoge poslastice koje su uobičajene u našoj zemlji. Na primer, zabranjena je i koka-kola .

- Izbor odeće i frizure podleže strogoj kontroli u zemlji. Prilikom posete frizeru možete da birate samo među odobrenim šablonima ženskog i muškog kroja. Za muškarce postoji 10, a za žene 18. U zemlji je zabranjeno svako bojenje kose.

- Vojna služba je obavezna za sve dečake od 10 godina i devojčice od 7 godina.

SAD

Amerika

Shutterstock

Amerika, Foto: Shutterstock

- Da li treba da operete veš, a kod kuće nemate mašinu za pranje veša ? Kod kuće možda niste nikada nije doživeli sličnu situaciju, jer je mašina za veš uobičajena karakteristika svakog domaćinstva, ali u Americi je obrnuto. Sigurno ste videli prizor iz američkog veša u mnogim filmovima ili serijama - perionice za pranje veša, možete ih naći u SAD-u na svakom uglu i veoma su popularni. Većina američkih domaćinstava nema mašinu za pranje veša. Razlog je taj što, prema njihovim rečima, stvara previše buke i postoji rizik od mogućeg nerviranja komšije. Budući da većina Amerikanaca živi kao podstanar, ni ne pomišljaju na kupovinu mašine za pranje veša.

- U američkom gradu Arcadia seksualni odnos sa leptirom smatra se zločinom .
- U Los Anđelesu se smatra krivičnim delom kupanje dve bebe u jednom kupatilu.
- U Koloradu je zabranjeno pozajmiti usisivač komšijama.
- U državi Mičigen, žena ne može da se ošiša bez pristanka muža.

Australija

Australija

Shutterstock

Australija, Foto: Shutterstock

- Ako idete na odmor u daleku Australiju i ljubitelj ste „magije“, verovatno nećete uživati u ovoj razonodi. U zemlji se svako proricanje ili tumačenje tarot karata smatra nezakonitim. Predviđanje budućnosti smatra se vračanjem u Australiji.

- U Viktoriji morate biti obučeni kao električar čak i ako želite da zamenite sijalicu.
- U Viktoriji je takođe zabranjeno nošenje ružičastih šortsa svake nedelje posle 12 sati.
- Ako se vaš bivši partner sprema da se venča u Australiji, dvaput razmislite o pokušaju da to zaustavite. Svako namerno prekidanje ceremonije venčanja ovde je nezakonito. Isto važi i za sahrane.

Singapur

Singapur restoran

Printscreen Ce La Vi

Singapur restoran, Foto: Printscreen Ce La Vi

- U Singapuru je zabranjeno žvakanje žvake na ulici. Razlog je taj što su imali previše problema sa zagađenjem ulica u gradu. Takođe je zabranjeno pljuvati, hraniti ptice, i ne ispirati javni toalet.

- Iako je Singapur moderan grad, svaki izraz homoseksualnosti kod muškaraca u javnosti ovde je i dalje zabranjen i može biti kažnjen do dve godine zatvora. Zakon je još diskriminatorniji jer ne pogađa žene.
- Čistoća je zaista važna u ovom gradu, pa je zabranjena svaka hrana u javnom prevozu. Ako si priuštite baget ili omiljeni bar u metrou, to vas može koštati i do 500 evra.
- Samoubistvo se u Singapuru smatra ilegalnim. Ako i dalje pokušate i ne ispadne „uspešno“, završićete godinu dana u zatvoru zbog kršenja zakona.

Tajland

tajland, vodopad

Shutterstock

tajland, vodopad, Foto: Shutterstock

- Ako želite da iznajmite automobil na ovoj destinaciji , treba da znate da je ovde zabranjeno voziti se bez gornjeg dela odeće (majica, košulja). Međutim, zakon ništa ne govori o vožnji bez pantalona.

- Takođe je zabranjeno napuštanje kuće bez donjeg rublja.
- Na Tajlandu je zabranjeno dodirivanje bilo čije glave, čak ni dece.
- Bilo koja droga je zabranjena na Tajlandu i možete biti osuđeni na smrt zbog njihove upotrebe ili trgovine. Čak je i pušenje cigareta na ulici zabranjeno i može biti kažnjeno. - Kockanje je takođe zabranjeno.
- Možete imati problema i ako u zemlju ponesete elektronsku cigaretu. U najboljem slučaju, samo će ga zapleniti na aerodromu, u najgorem slučaju dobićete novčanu kaznu, završićete u zatvoru ili ćete biti izbačeni iz zemlje.

Indonezija

Bali, Indonezija

Profimedia.rs

Bali, Indonezija, Foto: Profimedia.rs

- Javna masturbacija je zabranjena u Indoneziji - kazna je odrubljena glave.

- Ako se nađete na Baliju tokom Niepija (praznika tišine), trebali biste biti spremni da ne možete napustiti svoj dom ceo dan - ova zabrana odnosi se i na turiste. Međunarodni aerodrom je takođe zatvoren tokom ovog dana.
- U Indoneziji stavljaju veliki naglasak na religiju i svako javno bogohuljenje protiv njihove religije može vas dovesti u nevolju.

Moskva

Moskva

Youtube /Print scren

Moskva, Foto: Youtube /Print scren

- Ako idete u Rusiju na putovanje automobilom, onda budno pazite na čistoću vašeg vozila. U Moskvi je zabranjeno voziti prljave automobile, u suprotnom možete biti kažnjeni.

- Društvene mreže poput Fejsbuka, Tvitera i Jutjuba nadgleda vlada u Rusiji. Ako učinite nešto neprikladno, vaš račun može biti suspendovan ili ćete možda završiti u policiji.
- Ako ste u Rusiji označeni kao strani agent, a ne možete da dokažete suprotno, možete završiti u zatvoru do 5 godina.
- Homoseksualnost je zabranjena u Rusiji. Razgovor sa decom o tome takođe se smatra krivičnim delom.
- Rusija je jedina država na svetu koja ima 11 vremenskih zona.

Velika Britanija

- Ako ste žena i trudni ste, u Velikoj Britaniji možete bilo gde u javnosti podmiriti malu nuždu.

- Ako uđete u prostorije britanskog parlamenta , imajte na umu da je ovde zabranjeno ući u oklopu, a istovremeno je zabranjeno umiranje u tim prostorijama.
- Ako se kod britanske obale pronađe mrtvi kit, njegova glava automatski postaje kraljevo vlasništvo. Zadnji deo tela pripada matici.
- Zabranjeno je svesno uvoziti krompir koji dolazi iz Poljske u Englesku.

Francuska

Mont Saint Michel, francuska, dvorac

Shutterstock

Mont Saint Michel, francuska, dvorac, Foto: Shutterstock

- Nijedna svinja u Francuskoj ne može se zvati Napoleon.

- U Francuskoj se žena može udati za mrtvog muškarca ako zvanično dokaže da je brak planiran pre muževe smrti.
- Predugo ljubljenje na železničkim stanicama je zabranjeno, jer nepotrebno može ometati saobraćaj vozova.
- Pepeljara za cigarete ovde se smatra oružjem.
- Francuski supermarketi ne mogu hranu baciti u smeće. Ako ne prodaju hranu, mogu je donirati u dobrotvorne svrhe ili beskućnicima.

Švajcarska

Ober Gabelhorn, Švajcarska

Profimedia

Ober Gabelhorn, Švajcarska, Foto: Profimedia

- Nedeljni mir je izuzetno važan u Švajcarskoj . Na ovaj dan je, na primer, zabranjeno širenje veša, pranje automobila i takođe košenje travnjaka.

- Ista stroga pravila važe tokom nedelje u slučaju noćnog odmora. Korišćenje toaleta zabranjeno je posle 22 sata.
- Ako želite da uzgajate morsku svinju, morate da kupite najmanje dve. Zakon zabranjuje uzgoj samo jednog zamorca.
- Novčanu kaznu možete dobiti i ako ključeve automobila ostavite u otvorenom vozilu.

Naša preporuka