Adolf Hitler
Printscreen/Youtube
Adolf Hitler

Printscreen/Youtube

Adolf Hitler, Foto: Printscreen/Youtube

 

* Sovjetski Savez izgubio je u Drugom svetskom ratu više od 20 miliona ljudi

* Posle svega Moskva nema mnogo razloga da bude zahvalna Adolfu Hitleru

* Njegova mržnja prema Sovjetskom Savezu je, međutim, ovu zemlju pretvorila u supersilu

Njegovo ludilo eliminisalo je sve konkurente SSSR-a, osim Sjedinjenih Američkih Država, piše kolumnista "Nešenel interesta" Majkl Pek.

Adolf Hitler je bio opsednut idejom pretvaranja Rusije u ogromnu nemačku koloniju, a ruski narod u robove. Umesto toga, polovinu Nemačke je okupirala Crvena armija, "a njen narod se pretvorio u podanike Ruskog carstva", tvrdi kolumnista.

Pročitajte još:

Kada je 22. juna 1941. rano ujutro četiri miliona nacističkih vojnika prešlo sovjetsku granicu, oni su sanjali da vide tornjeve Kremlja. Umesto toga, pokrenuli su čitav lanac događaja koji i dalje oblikuju svet.

Adolf Hitler

Printscreen/Youtube

Adolf Hitler, Foto: Printscreen/Youtube

Bilo bi glupo reći da Rusija nije bila velika sila pre Hitlera. Rusija je, u najmanju ruku, od 18. veka bila država teške kategorije sa ogromnim bogatstvom, teritorijom i stanovništvom, prilično jak gigant sposoban da uništi Napoleonovu vojsku, koji je takođe mislio da će ova zemlja postati lak plen. Međutim, danas je teško razumeti koliko je drugačija bila globalna ravnoteža snaga pre gotovo 80 godina.

Tako su krajem 1930-ih Sjedinjene Američke Države imale manju vojsku od Rumunije. Velika Britanija, čiji razarači sada ne mogu da plove u toplim vodama, kontrolisala je četvrtinu Zemljine površine. Osim toga, smatralo se da London ima najmoćniju flotu na svetu.

Tada se smatralo da Francuska, koja je sada često predmet ismevanja zbog spremnosti za brzu predaju, ima najmoćniju kopnenu vojsku u Zapadnoj Evropi. Nemačka, čije oružane snage sada, čini se, jedva funkcionišu, od 1870. godine užasavala je svoje susede.

A onda je tu bio Sovjetski Savez, tajanstveni komunistički kolos na glinenim nogama, iscrpljen staljinističkim čistkama i koji je jedva uspeo da pobedi sićušnu Finsku 1939-1940.

Nisu samo Hitler i njegovi generali smatrali da će se Rusija raspasti poput kule od karata; čak ni britanski i američki stručnjaci nisu očekivali da će Moskva preživeti Hitlerov blickrig.

Ipak, u maju 1945. Britanija je bila ta koja se našla pred bankrotom, Francuska bila opustošena, a Nemci oni koji su posmatrali ruske tenkove kako prelaze preko razrušenog Berlina. Poput boksera, zakrvavljenog, ali ipak pobedonosnog, tako je i Rusija ostala na nogama i postala jedna od dve svetske supersile više od četrdeset godina.

Hitlerovo ludilo uklonilo je sve konkurente SSSR-a, osim Sjedinjenih Američkih Država. Svet je 1939. godine bio multipolaran i za vlast se borilo nekoliko zemalja. Do 1945. postojale su samo dve supersile: Amerika i Sovjetski Savez. Ostali rivali bili su poraženi, okupirani ili iscrpljeni.

Eto, toliko je veliko nasleđe Hitler ostavio Rusiji, naglašava se u članku. Putinova Rusija ima samo senku vojne moći i globalnog uticaja SSSR-a. Ali uporedite vojnu moć i uticaj današnje Britanije, Francuske i Nemačke sa onim što su ove zemlje imale 1939. godine, i više se neće činiti da je Rusija u lošoj formi.

Moskva je uspela da drži snage u Siriji nekoliko meseci. NATO, međutim, jedva da je bio u stanju da prikupi dovoljno resursa da se 2011. izbori sa takvom silom kao što je Libija Muamera el Gadafija.

- Hitler je posle sebe u Evropi ostavio vakuum vlasti koji je popunila Rusija. Drugo je pitanje da li je to vredelo života 20 miliona ljudi - zaključuje Pek u svom članku.

BONUS VIDEO: Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!