Jež
Shutterstock
Jež

Shutterstock

Jež , Foto: Shutterstock

Ovogodišnja zima je bila blaga, pa nam je proleće poranilo s lepim vremenom. Premda mi u tome uživamo, one životinje koje hiberniraju baš i ne cene ove visoke temperature. Mnoge od njih nisu dobro spavale zimski san, a uz to su se ranije probudile, jer im je telo sugerisalo da je vreme za to.

Među životinjama koje su se ranije probudile su i ježevi. Zato je vreme da svi oni koji vole te životinje i žele im pomoći krenu u akciju. Osim što trebamo biti svesni da su budni, pa pripaziti kako vozimo (ako smo pešaci, tada paziti da neki vozač ne zgazi ježa, ako to možemo sprečiti, ili male blesavce povući pre nego istrče na prometnu ulicu), treba im pomoći s hranom i pićem. Posebno se to odnosi na gradove, u kojima im je ionako teško pronaći nešto za jelo.

- Ostavljajte im mačje paštete, uveče, u svojim vrtovima i oko zgrada, vode u plitkim posudicama ili tanjirićima za cveće (nikako mleko), gde znate da ih ima, jer do hrane teško dolaze u februaru. Hranu treba zameniti svaki dan - objavio je AWAP, udruženje za zaštitu divljih životinja.