Viktorija i Dejvid Bekam
Epa/Niklas Halle'n
Dejvid i Viktorija Bekam

Epa/Niklas Halle'n

Dejvid i Viktorija Bekam, Foto: Epa/Niklas Halle'n

Direktori škola, sindikati nastavnika i britanski poslanici u Evropskom parlamentu izrazili su zabrinutost da učenici iz porodica sa niskim prihodima zaostaju u učenju jer im nedostaje opreme da bi išli u korak sa učenjem na daljinu . U Ujedinjenom Kraljevstvu su zatvorene škole i većina učenika uči od kuće. Međutim, ne mogu svi priuštiti računare ili tablete, koji su suštinski deo učenja na daljinu.

Prema studiji objavljenoj ranije ove nedelje, jedna trećina učenika u nepovoljnom položaju nije imala pristup materijalu potrebnim za rad na daljini tokom svog školovanja 2020. godine. Bivši engleski fudbalski kapiten ser Ian McKellen i glumica Ema Tompson među poznatim su imenima koja podržavaju napor da se što više prenosnih računara dobije u ruke učenika koji imaju poteškoće u pristupu tehnologiji.

Dobrotvorna organizacija Mail Force, prvobitno osnovana kako bi obezbedila više zaštitne opreme za medicinsko osoblje, sada prikuplja novac i sarađuje sa vodećim kompanijama na otklanjanju digitalnog jaza kroz svoju kampanju Računari za decu. Organizacija, koja je pokrenuta samo krajem januara, već je uspela da prikupi 10,6 miliona funti gotovine, a takođe je dobila nekoliko računara od velikih kompanija.

Legenda Mančester junajteda David Beckham u video snimku kampanje traži pomoć zajedno sa drugim poznatim licima, poput glumca Stefena Fria ili komičara Davida Valliamsa.

„Milioni britanske dece sada su u problemu i mi trebamo da delujemo“, rekao je Bekam, dodajući da laptopovi pomažu u sprečavanju učenika da se izoluju od svojih prijatelja i nastavnika .

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je otprilike 365.000 prenosnih računara već poslato u škole od 4. januara, kada je nastava prešla na mrežni sistem. Napore da se obezbedi bolji pristup računarima podržala su i tri najveća britanska sindikata nastavnika. „Pandemija je istakla surovu realnost koja pokazuje da postoji vrlo ozbiljna digitalna podela između bogatih i siromašnih“, rekao je Geof Barton, generalni sekretar Udruženja školskih i fakultetskih lidera.

Naša preporuka