Jugoslavija Zastava Jugoslavije SFRJ
Shutterstock
Jugoslavija Zastava Jugoslavije SFRJ

Shutterstock

Jugoslavija Zastava Jugoslavije SFRJ, Foto: Shutterstock

Socijalizam je slavno propao i nije uspeo da izgradi bolji svet. Neko će reći da ga je uništila korupcija ali će pre biti da sam čovek nije uspeo da se prilagodi njegovim vrednostima. Neke od zanimljivih stvari koje nam je to uređenje donelo spominjemo i u ovom tekstu.

Da li žalite za SFRJ?

 

Školovanje

Osnovno, srednje i fakultetsko obrazovanje bilo je besplatno. Ne za sve, ali ko god bi prošao famoznu "crtu" na listi prijema, imao je besplatno studiranje. Menze su bile skoro pa besplatne za sve studente, studentski domovi bili dostupni ljudima iz unutrašnjosti, a student je bio uvažavan član društva. 

Stan

Radno vreme

Radilo se u dve, a negde i u tri smene, ali su smene bile usaglašene sa dečijim smenama u školi, te su radna vremena bila najčešće od 07:00 do 15:00; od 15:00 do 22:00 i od 22:00 do 06:00, tako da je decu uvek imao ko da čuva. Prekovremeni rad se uredno evidentirao i još urednije plaćao.

Fait Fabrika

Promo

Fait Fabrika, Foto: Promo

Kultura i umetnost

Sport

Vaspitanje vojničko

Na stranu to što su svi punoletni muškarci imali obavezu da u trajanju od 12 meseci (mornarica 18 meseci) služe vojni rok. Od malih nogu postojalo je nešto što se zvalo kućno vaspitanje. Vaspitanje koje je značilo da se poštuju stariji, da se ustaje u autobusu, da se komšijama kaže "Dobar dan", da se pomogne starijima, da se đubre baca u kantu.

Slušajući one koji se još sećaju tog vremena stiče se utisak da je to društvo imalo svojih prednosti. Imalo je i previše mana, zato je i prevazidjeno ali u teoriji čitava priča o proleterskoj solidarnosti koja će izgraditi bolji svet - ne zvuči loše.

Pročitajte još:

Komentari (1)

beba

27.10.2020 16:34

Naravno.Trideset godina zivimo kao skotovi.Ratovi,besparica,odlazenje iz svoje domovine,politicke nestabilnosti...Ni u jednoj zemlji, sem Slovenije, niko ne zivi lepo, ni srecno.