Da li je cepanje "Juge" donelo nesreću običnom građaninu ovih prostora?

Nostalgija za prošlom državom na ovim prostorima nije retka. Da li su u pravu oni koji žale za njom ili ne, nije toliko ni bitno ali neke od činjenica jesu tu.

Jugoslavija Zastava Jugoslavije SFRJ
Jugoslavija Zastava Jugoslavije SFRJ, Foto: Shutterstock

Socijalizam je slavno propao i nije uspeo da izgradi bolji svet. Neko će reći da ga je uništila korupcija ali će pre biti da sam čovek nije uspeo da se prilagodi njegovim vrednostima. Neke od zanimljivih stvari koje nam je to uređenje donelo spominjemo i u ovom tekstu.

Da li žalite za SFRJ?

Ukupan broj glasova: 184

 • Ne, i ne sećam se te države: 18% (34)
 • Itekako žalim: 82% (150)

Školovanje

Osnovno, srednje i fakultetsko obrazovanje bilo je besplatno. Ne za sve, ali ko god bi prošao famoznu "crtu" na listi prijema, imao je besplatno studiranje. Menze su bile skoro pa besplatne za sve studente, studentski domovi bili dostupni ljudima iz unutrašnjosti, a student je bio uvažavan član društva. 

Stan

Nisu postojali potrošački i stambeni krediti u ovom današnjem smislu – ali su postojale čuvene stambene rang-liste. Kako je to funkcionisalo? Nakon zaposlenja u društvenom preduzecu, od plate  se odbija 1% za stambeni fond, novozaposleni bi na rang-listi bio poslednji i čekao svoj red. Statistika kaže da se u "sretno vreme " na stan čekalo oko 15 godina od zaposlenja.

Radno vreme

Radilo se u dve, a negde i u tri smene, ali su smene bile usaglašene sa dečijim smenama u školi, te su radna vremena bila najčešće od 07:00 do 15:00; od 15:00 do 22:00 i od 22:00 do 06:00, tako da je decu uvek imao ko da čuva. Prekovremeni rad se uredno evidentirao i još urednije plaćao.

Fait Fabrika
Fait Fabrika, Foto: Promo

Kultura i umetnost

Komunizmu i socijalizmu je zapad često prigovarao kako ispira mozak građanima i guši slobode. Kao odgovor na to, onaj deo vlade SFRJ koji je bio zadužen za kulturu radio je punom parom. Muzeji su otvarani i renovirani, otvarani su bioskopi i pozorišta, građen je jedan novi svet u kome je kultura imala bitno mesto. Umetnici su bili poštovani i uvažavani kao neko ko svetu može da prikaže drugu, lepšu sliku o društvu. Budžeti za filmska ostvarenja su bili beskrajni, pa je tako jedan Pikaso crtao plakat za film "Bitka na Neretvi". 

Sport

Sport, kako kolektivni tako i individualni, bio je među najvišim prioritetima. Fizičko vaspitanje je bio obavezan predmet čak i na fakultetu. Osnivana su sportska društva u svim gradovima, masovna učešća na svim svetskim i evropskim takmičenjima, pregršt medalja, kvalitetna domaća takmičenja… U fudbalu je postojala zabrana odlaska igrača u inostranstvo sve dok ne napune 28 godina, što je bitno popravilo kvalitet same igre. SFRJ je bila velesila u košarci, rukometu, odbojci, šahu, rvanju, atletici… 

Vaspitanje vojničko

Na stranu to što su svi punoletni muškarci imali obavezu da u trajanju od 12 meseci (mornarica 18 meseci) služe vojni rok. Od malih nogu postojalo je nešto što se zvalo kućno vaspitanje. Vaspitanje koje je značilo da se poštuju stariji, da se ustaje u autobusu, da se komšijama kaže "Dobar dan", da se pomogne starijima, da se đubre baca u kantu.

Slušajući one koji se još sećaju tog vremena stiče se utisak da je to društvo imalo svojih prednosti. Imalo je i previše mana, zato je i prevazidjeno ali u teoriji čitava priča o proleterskoj solidarnosti koja će izgraditi bolji svet - ne zvuči loše.

Povezane vesti

 • Korisnik: beba
  27/10/2020 - 16:34
  Naravno.Trideset godina zivimo kao skotovi.Ratovi,besparica,odlazenje iz svoje domovine,politicke nestabilnosti...Ni u jednoj zemlji, sem Slovenije, niko ne zivi lepo, ni srecno.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi