VEŠTICA SA VOLSTRITA Bila je jedna od najbogatijih žena, a ovo su njeni saveti za uspeh (FOTO/VIDEO)

Heti Grin bila je jedna od dvadesetak najbogatijih ljudi na svetu početkom 20. veka, a ostala je upamćena i kao jedna od najvećih cicija.

Heti Grin, Foto: Printscreen Twitter

Harijer "Heti" Robinson rođena je u Masačusetsu 1834. godine u bogatoj porodici koja je zgrnula bogatstvo preko velike flote koju je imala. Njen jedini brat umro je mlad, čime je ostala jedini naslednik bogatstva za koje ju je otac pripremao.

- Od šest godine su me učili kako da vodim računa o svom vlasništvu - rekla je.

Njen deda ju je učio kako da čita finansijske novine i izveštaje, a sa njom je voleo i da razgovara o finansijskim pitanjima. Kako su želeli da ne zavisi od nikoga, navelo ju je da svom suprugu, milioneru Edvardu Henriju Grinu, postavi vrlo neobičan zahtev, da se odrekne svog njenog bogatstva koje bi mu pripalo po tadašnjim zakonima. To se pokazalo kao korisno, jer je Edvard bankrotirao 1885. godine, a razveli su se kada je odbila da mu pokrije troškove.

Kako je zaradila bogatstvo

Godinama je povećavala svoje bogatstvo špekulacijama i investicijama u hipoteke, nekretnine i pruge. Novac su joj ostavili i članovi porodice, a 1905. je navedena kao jedna od najbogatijih na svetu, sa više novca od britanskog kralja.

Kao i mnogi bogataši privlačila je pažnju medija, posebno jer je bila žena u muškoj industriji. Novine su je prozvale "Vešticom sa Volstrita" kada je posle smrti muža obukla crninu. Više nikada nije viđena bez crnog vela.

O njoj su kružile priče da je bila tolika cicija da je odbila da plati zdravstvenu negu za svoju decu, zbog čega je njen sin Edvard ostao bez noge. Navodno nije koristila ni toplu vodu. Pričalo se i da je garderobu menjala tek kada se raspadne, a meso jela samo kada se ugreje na radijatoru njene sobe.

Zaveštanje

Iako većina priča nikada nije potvrđena, poznato je da je bila beskrupulozna. Grin je pojedine članove porodice povela pravo na sud jer je tvrdila da jedina treba da nasledi novac svoje tetke, iako je testament navodio da se bogatstvo raspodeli.

Tužba "Robinson protiv Mendel" postala je poznata zbog upotrebe forenzičke matematike za dokaze. Matematičar je uspeo da dokaže da je Grin falsifikovala potpis, zbog čega je morala da pobegne iz Londona.

Umrla je 1916. godine a za sobom ostavila vrednosti od 100 miliona dolara koje su podeljeni između njeno dvoje dece, koja su u novcu mnogo više uživala od nje. Za one koji su želeli da pođu njenim stopama imala je vrlo jednostavan savet.

- Nema velike tajne u stvaranju bogatstva. Sve što treba da uradite je da kupite jeftino i prodate skuplje, ponašate se štedljivo i pametno, i onda da budete uporni - poručila je.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi