Hibrid ribe
Printscreen/YouTube
Hibrid ribe

Printscreen/YouTube

Hibrid ribe, Foto: Printscreen/YouTube

Mađarski naučnici objavili su u maju u časopisu Džins da su slučajno stvorili hibrid dve ugrožene vrste, koji su nazvali "riba". Sada je oko 100 hibrida u zatočeništvu, ali naučnici ne planiraju da stvaraju više.

- Nikada se nismo želeli igrati sa hibridizacijom. Bilo je apsolutno nenamerno - rekao je za Njujork Tajms Atila Mosar, stariji istraživač na Institutu za ribarstvo i akvakulturu u Mađarskoj.

Ruske jesetre (Acipenser gueldenstaedtii) kritično su ugrožene i takođe ekonomski važne: one su izvor većine svetskog kavijara. Ove ribe mogu narasti do 2 metra dužine (2,1 metar), živeći na dijeti mekušaca i rakova. Američki veslonos(Poliodon spathula) filtrira zooplankton u vodama odvodnog bazena reke Misisipi, gde se ispušta voda iz Mississippija i njenih pritoka. I one su velike, narastu do 2,5 metra dužine. Kao i jesetra, slaba stopa rasta i razvoja dovodi ih u rizik od prevelikog ribolova.

Dve vrste su poslednji put delile zajedničkog pretka pre 184 miliona godina, piše Tajms.

Većina hibridnih vrsta, poput ligera (mešavina lava i tigra) i mula (mešavina konja i magaraca), ne mogu da imaju svoje potomstvo, ali je ovo možda izuzetak. Mosar i njegove kolege planiraju da se brinu za hibride, ali ih neće više stvarati, jer bi hibrid mogao da nadmaši domaće jesetre u divljini i pogorša šanse jesetra za opstanak.

Međutim, činjenica da su ribe razdvojene 184 miliona godina evolucije mogle da se ukrste, ukazuje da ipak nisu toliko različite.

Pročitajte još: