Vreme Sat Satovi Vremeplov
Profimedia
Vreme Sat Satovi Vremeplov

Profimedia

Vreme Sat Satovi Vremeplov, Foto: Profimedia

Međutim, kvantni kompjuter, koji možemo opisati kao polu-vremensku mašinu, prkosi drugom zakonu termodinamike: vremenskoj osi.

PROČITAJ JOŠ:

Koristeći kvantni računar, naučnici su uspeli da razdvoje skup elektrona, što je izgledalo kao da su se loptice za bilijar vratile u početni položaj, formirajući trougao.

U čudnom svetu kvantne fizike, koji je teško razumljiv čak i stručnjacima, to znači da se vreme vratilo unazad.

Rukovodilac studije dr Gordi Lesovik, koji vodi Laboratoriji za fiziku kvantnih informacija na Institutu za fizičku i tehnologiju u Moskvi (MIPT) tim povodom kaže:

Hakeri, napad, IT, kompjuter

Shutterstock

IT, kompjuter, Foto: Shutterstock

- Veštački smo stvorili situaciju koja se odvija u suprotnom smeru u odnosu na termodinamičku vremensku osu.

"Vremenska mašina" je ustvari kvantni kompjuter koji pokreću elektronski "kubiti". Kubiti su jedinice informacije koje se označavaju kao "jedan", "nula" ili mešavina oba stanja, koja se preklapaju.

PREPORUČUJEMO:

U eksperimentu je pokrenut "evolucioni program" koji je izmešao sve kubite, sve dok se red nije poremetio, stvarajući haos ili "entropiju".

Drugi program je modifikovao stanje kvantnog kompjutera koji počeo da radi unazad i entropija je nestala. Stopa uspešnosti povraćaja vremena iznosila je 85 odsto kada su u eksperimentu učestvovala dva kubita, ali je pala na 50 odsto kada je učestvovalo više kubita, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Scientific reports",

Naučnici kažu da ovaj eksperiment može da posluži kao osnova za uspešnije kvantne kompjutere u budućnosti.

- Mogli bismo da ažuriramo naš algoritam, iskoristimo ga za eksperimentalne programe i eleminišemo buku i greške - izjavio dr Lesovik.