sekta
Printskrin
sekta

Printskrin

sekta, Foto: Printskrin

Dina Blanko (24) bila je na sastanku u sekti "The New Light of God" (Nova božanska svetlost), gde su religijskom ritualu ubijeni njena ćerka, jedna trudnica i petoro njene dece u Panami prošlog ponedeljka.

Biblije, ali i oružje, poput mačeta, koristili su sektaši koji su članove primoravali da se skidaju i šetaju po žaru. Preživelo je 14 učesnika, a oni su većinu vremena bili nemoćni da se odbrane, vezani, pa i nesvesni, kaže Blanko i tvrdi da prava istina stoga može da se otkrije jedino na suđenju.

Kako je Blanko pričala iz bolnice, ranije je odlazila na sastanke u jednoj improvizovanoj crkvi u drvenoj šupi, ali, ovoga puta, odlazak nije bio voljan. Kult, koji je oko tri meseca delovao u selu, promenio se kada je jedan od članova navodno dobio nekakvu viziju, koja se ticala istrebljenja nevernika. Blanko kaže da ju je na sastanak pozvala komšinica 13. januara, i da joj je rekla da bi trebalo da dođe, sviđalo se to njoj ili ne.

I otišla je, zajedno sa svojom devetogodišnjom epileptičnom ćerkom, petnaestogodišnjom sinom i sa njenim ocem. Njen otac i sin uspeli su da pobegnu, a Blanko i njena ćerka nisu bile te sreće.

Kada su stigli, rečeno im je da ne otvaraju oči, da uhvate jedni druge za ruke i da se mole, da osete da su u fizičkom prisustvu Boga.

- Osetila sam da me je nešto pogodilo u glavu, nisam znala šta mi se dogodilo, a onda sam pala na kolena - kaže.

Gađali su ih - biblijama, mačetama, motkama... Blanko i dalje na čelu ima veliku masnicu od tog udarca.

- Nastavili su da mi govore da ne otvaram oči... Čula sam bubnjeve, harmoniku, vriske. Bila sam vezana.

Neki su bili primorani i da se skinu, pa hodaju po žaru.

Ali, najgore je tek usledilo. U toku noći ili ranog jutra, član sekte saopštio joj je da je njena ćerka mrtva.

- Ptice će sada raspolagati njenim telom - govorio je.

Njena ćerka Ines je ubijena zajedno sa njenom trudnom komšinicom, kao i petoro njene dece. Neka tela bila su obezglavljena i bačena u sveže iskopanu zajedničku grobnicu.

Devet od deset propovednika koji su zadržani prošle nedelje, optuženo je za ubistvo i otmicu.

Muzički instrumenti, biblije i krv - to je ostalo na licu mesta nakon masakra.

Sve se dešavalo u džungli, na području gde živi autohtoni narod na karipskoj obali Paname i uglavnom je odsečeno od spoljnjeg sveta.

Od povreda se još oporavlja, ali najviše je boli ubistvo ćerke. Kaže, mnogo je vremena provodila sa njom, jer je bila dete sa posebnim potrebama, a tablete koje joj je kupovala koštale su tri dolara. Za siromašne stanovnike, farmere, tri dolara bilo je skupo.