Magija, ritaul, vradžbine
Shutterstock, ilustracija
Magija, ritaul, vradžbine

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Srpski narod poznat je po svojim narodnim verovanjima, ali i po svojoj kreativnosti kada nekoga treba da kune, odnosno da "baci" određenu kletvu.

Pročitajte još:

Srbi ne štede ljude za koje su uvereni da im misle zlo, pa ako nisu u stanju da fizički nešto urade, oni će vam zasiguno promrmljati neku kletvu. Evo nekih "najgorih srpskih kletvi", a mnoge od njih u sebi sadrže pomen Boga i Svetitelja.

Banjaluka, Srbi, srpska zastava, Republika Srpska

Tanjug/ Amel Emrić

Foto: Tanjug/ Amel Emrić

- Bog te ubio!, Majka te Božja ubila!, Sveti Ilija te u perčin pogodio!,Grom te spalio dabogda!, Đavo te odneo!, Idi dođavola!, Đavo te izeo!, Vrag ti oči iskopao!, Oćoravio!, Onemeo dabogda!, Crko majci dabogda!, Proklet bio!, Ruke ti se osušile!, Srce ti se skamenilo!, Rđa te pritisla!, Ne pomakao se!, Trag ti se zatro!, Živa te rana izela!, Otišao, pa se ne vratio!, Jezik pregrizo!, Sunce te ne ogrejalo!, Ubile te moje suze!, Nit ženio, nit udavao!, Usta ti se za vrat okrenula!

Lazar (29) iz Čačka, rođen je slep, ali snagom volje završio je medicinski fakultet i bavi se biciklizmom!

AUTOR: Alo.rs/RINA/A.M. DATUM I VREME: 27.08.2019. 16:06 Od malena je pokazivao izuzetnu sklonost ka sportu i hendikep ga nije sprečio da u tome uspe * Lazar Filipović mladić koji je voljom uspeo da pomeri granice * Rođen kao slabovid nije mu bila prepreka da završi medicinski fakultet i da se bavi biciklizmom * Od malena pokazivao sklonost ka sportu Da snaga volje nema granice i da možete sve ukoliko to dovoljno želite dokaz je dvadesetdevetogodišnji Lazar Filipović iz Čačka.

Najčešće srpske kletve počinju sa "Dabogda", ipak, svi smatraju da je najstrašnije Lazareva kletva. Ona je i ujedno i najstarija srpska kletva. Mnogi veruju da još uvek nismo "skinuli" prokletstvo koje nam je bačeno pre skoro sedam vekova.

Srbi spremaju veličanstven doček Putinu

Tanjug

Foto: Tanjug

- Ko je Srbin i srpskoga roda i od srpske krvi i kolena, a ne doš’o u boj na Kosovo, ne imao od srca poroda, ni muškoga ni devojačkoga! Od ruke mu ništa ne rodilo, rujno vino ni pšenica bela, Rđom kap’o dok mu je kolena!

Ono što je baka Evica radila u crkvi na Preobraženje, dirnulo celu Srbiju! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 27.08.2019. 14:51 Baka Evica je sa 83 godine pevala kao devojčica. Baka Evica, Foto: Printskrin Srpska pravoslavna crkva i vernici su 19. avgusta slavila je Preobraženje Gospodnje. Taj praznik posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Ipak, srpski narod je u stanju i da blagosilja one koje voli i kojima želi dobro, a najčešći blagoslovi su:

- Živ bio!, Srećan bio!, Bog ti dao zdravlja!, Bog te blagosiljao!, Dugo ti se ime spominjalo, dok je sunca i meseca!, Kud god postupao, svud na sreću nastupao!, Sve ti se po dobru poznavalo!, Tvoja se sreća rodila, zvezdama sjajnim rosila!, Usta ti se pozlatila!

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta