Lazar Filipović, Čačak
RINA
Lazar Filipović, Čačak

RINA

Lazar Filipović, Čačak, Foto: RINA

* Lazar Filipović mladić koji je voljom uspeo da pomeri granice

* Rođen kao slabovid nije mu bila prepreka da završi medicinski fakultet i da se bavi biciklizmom

* Od malena pokazivao sklonost ka sportu

Da snaga volje nema granice i da možete sve ukoliko to dovoljno želite dokaz je dvadesetdevetogodišnji Lazar Filipović iz Čačka.

Ovaj mladić vidi manje od tri posto, što ga samo medicinski svrstava u kategoriju slepih i slabovidih osoba. Od malena je pokazivao izuzetnu sklonost ka sportu i hendikep ga nije sprečio da u tome uspe. Biciklizam je njegova ljubav od malih nogu i u ovom sportu spoznao je sve svoje mogućnosti.

Medicinska sestra iz Čačka zove se OMILJENA DRULOVIĆ! Iza njenog imena krije se PREDIVNA PRIČA!

AUTOR: E.A. DATUM I VREME: 08.08.2019. 07:53 Medicinska radnica iz Čačka nosi ime koje privlači pažnju svojom jedinstvenošću. Omiljena Drulović, Foto: Printscreen/Facebook/Omiljena Dr * Posetioci foma zdravlja poslednjih godina često budu iznenađeni kada saznaju kako se jedna od zaposlenih zove * Za njeno ime garant niste nikad čuli * Pacijenti obično misle da je u pitanju nekakva šala Davanje imena novorođenčetu oduvek je imalo veliki značaj u srpskoj kulturi i tradiciji jer ime mu kao lični znak, prema verovanju, određuje dalju sudbinu.

 

“Nije bilo lako, ali roditelji su me uvek usmeravili da ono što imam iskoristim do maksimuma. Uz bicikl mogu da dišem punim plućima i da živim to što jesam. U ranom detinjstvu nisam ni bio svestan problema koji imam, niti da uopšte imam problem. Jednostavno tako sam živeo, rastao i sve je to bilo normalno za mene, jer nisam znao da postoji drugačije. Tako sam vaspitavan, tako su se u porodici ponašali prema meni. Rastao sam kao ravnopravan član porodice, sa ogromnom željom da jednog dana postanem sportista ”, kaže Lazar.

Lazar Filipović, Čačak

RINA

Lazar Filipović, Čačak, Foto: RINA

 

Za Lazara sport je najvažnija, ali ne i jedina oblast u kojoj postiže rezultate. I dok večiti studenti pronalaze razloge da ne uče i konstantno produžavaju rok studiranja, ovaj Čačanin iako vidi kao kroz lupu zagrejao je stolicu i diplomirao na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu i postao fizioterapeut.

"Učio sam iz knjiga koje su koristile i moje kolege, ali mi je za čitanje trebalo tri puta više vremena nego njima. Možda mi je to pomoglo da budem više fokusiran, da vidim nešto što možda oni nisu. Voleo bih da objedinim to što sam naučio kroz sport i na fakultetu. Da mlađim generacijama prenesem znanje i iskustvo, i da pomognem nekom da dođe do svetskog vrha", rekao je Lazar.

Lazar Filipović, Čačak

RINA

Lazar Filipović, Čačak, Foto: RINA

 

On ne poriče da je u njegovoj borbi bilo trenutaka kada je trebalo prevazići sve strahove i nesigurnosti, pre svega sopstvene, a potom i brojne strepnje roditelja. Trebalo je hrabrosti i inata upustiti se u sportske avanture, koje su se često kosile i sa medicinskim preporukama i mišljenjima. Uz podršku onih kojima veruje, Lazar je najviše verovao u sebe.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Zahvaljujući tome, upustio sam se u jedinstveni poduhvat, koji je na granici avanture, i sa svojim slabovidim kolegom Goranom Nikolićem istrčao 10 punih maratona za 10 dana, od Kragujevca do Mostara (422km), što niko do tada nije ostvario", sa ponosom priča ovaj hrabri mladić.

Lazar Filipović, Čačak

RINA

Lazar Filipović, Čačak, Foto: RINA

 

Ali, cela ova priča ne bi bila moguća bez ogromne i bezuslovne podrške roditelja i brata, velikih odricanja i strahova, a nadasve sigurnosti da zajedno mogu prevazići sve prepreke, kojih je zaista bilo mnogo.

Lazar Filipović, Čačak

RINA

Lazar Filipović, Čačak, Foto: RINA

 


"Prvi njegov odlazak na biciklistički trening, za mene je bio prilično stresan. Molila sam se Bogu samo da se vrati živ kući. Ali, svaki sledeći trening lakše sam prihvatala, shvatila sam da je to njegov život i radost. To mi je davalo vetar u leđa", priča Lazareva majka Ljiljana.

Lazar Filipović, Čačak

RINA

Lazar Filipović, Čačak, Foto: RINA

 

Nema sumnje da je pred Lazarom blistava sportska budućnost. Otkada je pre osam godina postao prvak Evrope u paratritalonu, uspesi na evropskoj i svetskoj sceni samo su se nizali dalje. Pobedio je na Svetskom kupu u Francuskoj, Engleskoj i Španiji, a za dve nedelje ga očekuje i Evropsko prvenstvo u Valensiji.

 

BONUS VIDEO: Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

 

Komentari (1)

Bojana

27.08.2019 16:42

Lep momak...