rekla, nafra, rusija
youtube- printsc.
rekla, nafra, rusija

youtube- printsc.

rekla, nafra, rusija, Foto: youtube- printsc.

Krajem maja 2020. godine ruska rudarska kompanija Nornikel izazvala je veliko zagađenje vode u arktičkom regionu, kada se tamo raspao zastareli rezervoar za naftu. 21.000 tona goriva iscurilo je u reke oko grada Norilsk , zagađujući 12 kilometara vodotokova. Sud je presudio da je Nornikel morao platiti kaznu od 1,63 milijarde EUR . Gorivo koje je teklo rekom bilo je vidljivo i na satelitskim snimcima, piše portal Euronevs .

Nornikel je tražio smanjenje kazne za 85%

Vlasnik kompanije i istovremeno najbogatiji Rus Vladimir Potanin procenio je troškove čišćenja curenja na 111 miliona evra. U isto vreme, međutim, odmah nakon nesreće, obećao je da će kompanija platiti „sve što je trebalo“ da sanira štetu. Međutim, nedugo zatim rudarski gigant je počeo da dovodi u pitanje iznos kazne s obrazloženjem da je šteta procenjena na samo 234 miliona evra.

Zbog toga je Nornikel zatražio smanjenje kazne za 85 posto, što je odbio Arbitražni sud u Krasnojarsku. Prema izveštaju, sud je uzeo u obzir i činjenicu da je, s obzirom na nezadovoljavajuće stanje rezervoara, katastrofa bila samo pitanje vremena. Iznos kazne predstavljaće 98,5 odsto ukupne dobiti kompanije u prošloj godini.

rekla, nafra, rusija

youtube- printsc.

rekla, nafra, rusija, Foto: youtube- printsc.

Značajna presuda

„Odluka ovog suda može nam značajno pomoći da možemo da se sistemski bavimo pitanjima životne sredine“, objasnila je Elena Sakirko iz ruskog Grinpeaca. Postignut je značajan napredak u radu sa nesrećama od izlivanja goriva. Međutim, da bi se korporacije ponašale odgovorno, pretnja od finansijskih posledica je i dalje najefikasnije sredstvo za prevenciju.

Jevgenij Ziničev, ruski ministar za vanredne situacije, rekao je Vladimiru Putinu na početku istrage da Nornikel nije odmah prijavio nesreću jer je želeo da „uhvati“ curenje. Prema informacijama, Putin je bio besan i odmah je proglasio vanredno stanje. On je svoje reči potvrdio u januaru 2021. godine, navodeći da Nornikel „mora biti odgovoran za ono što se dogodilo“.

Beg upoređuju sa nesrećom Ekon Valdez

Članovi Greenpeace-a nesreću upoređuju sa nesrećom Ekon Valdez-a 1989. Tada je u vode oko Aljaske iscurilo 37.000 tona nafte i zagađenje uništilo prirodno stanište mnogih životinja. Novinarka CNN Rusije Marija Iljušina dodaje da ova važna presuda ne bi bila moguća bez rizika koji su preuzeli mnogi ljudi koji rade na otkrivanju razmera štete.

BONUS VIDEO