ZBOG KORONE PERU NOVAC - BUKVALNO Panika dovela do uništavanja novčanica vrednosti od preko milion dolara

Zabrinuti stanovnici Južne Koreje u tolikom su strahu od zaraze koronavirusom da mnogi među njima u poslednjih pola godine stavljaju novčanice u mikrotalasne rerne ili veš-mašine, uništavajući ih pritom a sve u želji da ih temeljno "očiste" od koronavirusa.

Veš mašina mašina za pranje veša
Veš mašina mašina, Foto: Shutterstock

Zabrinuti stanovnici Južne Koreje u tolikom su strahu od zaraze korona virusom da mnogi među njima u poslednjih pola godine stavljaju novčanice u mikrotalasne rerne ili veš-mašine, uništavajući ih pritom a sve u želji da ih temeljno "očiste" od koronavirusa.

Centralna banka Južne Koreje objavila je u petak da su stanovnici u proteklih šest meseci zamenili tri puta više oštećenih novčanica nego u istom periodu prošle godine, a veruje se da ih je većina uništena u nastojanju da se novčanice dezinfikuju na potpuno neprikladan način - u mikrotalasnoj rerni ili veš-mašini.

Funkcioner te banke rekao je za da ukupna vrednost oštećenih novčanica koje su između januara i juna vraćene u banku nakon što su izgorele u mikrotalasnim rernama ili su oprane u veš-mašinama iznosi 1,32 milijarde vona ili oko 1,1 miliona dolara. Poređenja radi u istom Periodu prošle godine u banke su klijenti vratili novčanice u vrednosti od 480 miliona vona ili 400.000 dolara.

Evro Novac Novčanice
Evro Novac Novčanice, Foto: Shutterstock

U saopštenju se navodi da je banka u prvoj polovini 2020. bila prisiljena uništiti novčanice  u vrednosti od 2,69 milijardi vona.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi