Bolnica, lekar, ambulanta
Tanjug/Filip Krajincancic
Bolnica, lekar, ambulanta

Tanjug/Filip Krajincancic

Foto: Tanjug/Filip Krajincancic

Brogan Li Patridž imala je samo sedam godina kada se, nakon porodičnog odmora, zarazila opasnom bolešću. Zabrinuti roditelji Kreg i Ejmi rekli su da su ih iz Urgentnog centra poslali kući, rekaviši im da se devojčica otrovala hranom.

Pročitajte još:

Brogan je u toku noći dobila strašni osip po nogama, a lekar joj je kasnije dijagnostifikovao meningitis i sepsu.

Njena majka Ejmi rekla je da u periodu kada su se vratili sa porodičnog odmora devojčica je dobila meningitis B, a u to vreme imala je samo sedam godina.

- Nije bila dobro, nije spavala u toku noći i mnogo je povraćala. Odveli smo je u Urgentni centar, ali odatle su nas poslali kući, rekavši nam da se Brogan otrovala hranom. U to vreme ja nisam znala ništa o simptomima meningitisa... Nepuna tri sata nakon dolaska iz Urgentnog dobila je strašan osip, a doktori su potvrdili ono čega smo se najviše plašili - rekla je Ejmi.

Cela porodica bila je primorana da gleda borbu male devojčice na Odeljenju intenzivne nege. Iako je njena majka molila lekare da nađu drugi način i spasu njeno dete, rečeno joj je da je pitanje života ili smrti dovelo do toga da Brogan ostane bez levog stopala.

- Bilo smo srećni što je preživela, ali očajni zbog toga što je usled sepse Brogan ostala bez levog stopala. Sve se dogodilo u samo nekoliko sati, ali morali smo da sačekamo vreme da prođe i da vidimo u kojoj meri bi sve to uticalo na njen život. Kasnije nam je rečeno da će morati da joj amputiraju i desno stopalo. Nismo to mogli da prihvatimo. Nisam želela da moja devojčica ostane bez nogu, ali to je bila jedina opcija - kazala je Broganina majka Ejmi.

Bolnica

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

Hrabra Brogan sada ima 11 godina i svakodnevno se trudi da nastavi normalno sa životom i ponovo postane nezavisna. Mama Ejmi ponosna je na svoju devojčicu i na to kako se nosi sa svim stvarima koje su je zadesile.

- Tada je bila potpuno nesvesna svega, budući da je bila pod lekovima. Njeno obrazovanje takođe je trpelo zbog svega što se desilo, ali sada ima 11 godina i dobro se privikla na sve. Uvek je bila jaka i odlučna je da ponovo bude samostalna - kaže Ejmi.

Ejmi želi da upozori ostale roditelje da budu pažljivi i obrate pažnju na potencijalno smrtonosno stanje koje je zadesilo njenu ćerku, dok se mala Brogan trudi da ponovo bude samostalna.

ZANEMEĆETE OD PRIZORA 7 najčudnijih ulica na svetu, prkose gravitaciji, a neke su poput iluzionističkog trika (FOTO)

Mnoge ankete pokazale su da većina roditelja ne razume komplikacije koje infekcija meningitisa može da izazove. U naučnoj studiji jedne zdravstvene ustanove otkriveno je da većina roditelja nije svesna činjenice da je najučestalija bakterije meningitisa tip B.

Više od polovine roditelja reklo je da nisu znali da vakcine mogu da budu prevencija za neke tipove meningitisa.

Doktor Rob Doson kaže da se meningitis brzo širi, a da ga je jako teško uočiti.

Trojica muškaraca devojku (20) uvukli u auto, a onda se spasila neverovatnim potezom! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 12.10.2019. 18:12 Da život piše romane koji će kasnije poslužiti kao lekcija u životu dokazuje priča ove mlade žene. Džordan Dismor, Foto: Facebook printscreen Odlazak kući po mraku i mračnoj ulici za većinu žena je oduvek jako stresna situacija, ali nekad je neizbežno, pogotovo za žene koje žive u velikom gradu.

- U ranim stadijumim deluje kao stomačni virus i do smrtnog ishoda može da dođe za manje od 24 časa. Posledice mogu biti katastrofalne, jedna od 10 zaraženih osoba umre, a mnogi od njih imaju posledice oštećenja na mozgu ili amputacije delova tela. Zato je od vitalne važnosti vakcinacija - zaključio je doktor.

Bonus video

Taksisti napali građane!