Ulica Lombard, San Francisko
Instagram/Printscreen
Ulica Lombard, San Francisko

Instagram/Printscreen

Ulica Lombard, San Francisko, Foto: Instagram/Printscreen

 

* Pogledajte sedam najčudnijih ulica širom sveta 

* Svaka je prepoznatljiva po svojoj posebnosti

* Najčuvenija je ona cik-cak ulica u San Francisku

Ulica Stejt, Bristol, Virdžinija i Tenesi

Ulica naizgled deluje obično, ali postoji nešto ipak čudno vezano za nju. Linija koja razdvaja dve trake, zapravo razdvaja i dve američke države. Bristol se nalazi na granici Virdžinije i Tenesija, a ova ulica predstavlja tu granicu koju u potpunosti prati. Ulica slična ovoj nalazi se i između Kvebeka u Kanadi i Derbi u Vermontu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Playing in Bristol,TN this afternoon for @bristolrhythm & Roots Festival. We play the State Street Main Stage at 2:15pm. See yall there!!!

A post shared by BJ Barham (@americanaquarium) on Sep 20, 2015 at 10:29am PDT

Ebenizer, Škotska

U svetu postoje mnoge uske ulice, gde se jedva mimoiđu dva čoveka, ali postoji li negde ovako kratka ulica? Ebenizer ima dužinu od svega dva metra, i neko bi pomislio da tu zapravo nema mesta ni za šta. Ipak, u ovoj ulici postoji adresa na kojoj se nalazi jedan Bistro koji je samo deo hotela koji se nalazi u drugoj ulici.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

“I’m just nipping down the street” is a very speedy endeavour indeed on Ebenezer Place in Wick. In 2006, it was declared the world’s shortest street by Guinness World Records, nabbing the title from Elgin Street in Bacup, Lancashire. Ebenezer Place measures just 6ft 9in, and only has one address: number 1, the entrance to the restaurant of Mackays Hotel. When Alexander Sinclair built the hotel in 1883, the council told him he had to name the “street” it had created at the short end of the building – even though it was tiny. The good folks of Bacup were not best pleased to lose their claim to fame – but at 17ft, Elgin Street seems really quite long in comparison to Ebenezer Place. Queen Charlotte Street in Windsor (a whopping 51ft 10in) has a plaque to erroneously tell passers-by that it’s the shortest street in Britain, as does Tolbooth Street in Falkirk (a frankly ginormous 58ft). McKinley Street in Bellefontaine, Ohio (around 20ft) refuses to accept that it is not the shortest street in the world, and has added to its road signs accordingly. Who knew that world records for diminutive thoroughfares could be so fraught with contention and competitiveness? ?: With thanks to our friend @annajanegunn for telling us about this curious wee place! ?: Bridge in Wick image (cropped) by ClaudineVM via iStock; Mackays Hotel image (cropped) by Noudbijvoet via Wikimedia Commons (CC BY 3.0 licence). . . . #wick #mackayshotelwick #ebenezerplace #worldsshorteststreet #guinnessworldrecord #worldrecord #caithness #riverwick #highlands #scottishhighlands #scottishhistory #legendaryscotland

A post shared by Legendary Scotland (@legendaryscotland) on Sep 16, 2019 at 2:29am PDT

Avenija 9. jula, Argentina

Ova avenija je pravljena decenijama, da bi 1980. bila proglašena najširom ulicom na svetu. Za turiste koji posete Buenos Ajres i žele da obiđu znamenitosti poput Obeliska, Teatar Kolon ili statuu Don Kihota, moraće da pređu preko tri pešačka prelaza kako bi prešli samo jednu ulicu, široku oko 140 metara.

NAJSMEŠNIJI DOPLEROV EFEKAT! Skočio sa mosta sa sve narodnom nošnjom i gajdama, zvuk koji je nastao dovešće vas do suza! (VIDEO)

Ulica Baldvin, Novi Zeland

Neobičnost ove ulice je u nagibu od čak 35 odsto. Duž ulice su izgrađene kuće koji deluju kao da su krive ili da ih nema pola u zavisnosti od ugla gledanja. Ovde je asfalt zamenjen betonom, kako bi se stvarao veći otpor vozilima.

Ulica Lombard, San Francisko

Kako ulica ne bi bila previše strma i da bi se nagib od 27 odsto “ublažio“, Lombard ulica ima osam krivina. Nagib je smanjen na 16 odsto, a ulica je postala najkrivudavija na svetu. Ulica je velika turistička atrakcija, pa su nedavno uvedene takse za one koji žele da se voze ovom ulicom.

Maeklong, Tajland

Ovo nije obična ulica, duž nje ima mnogo prodavaca, pa samim tim i mnogo pešaka koji idu po sred uice. Ponekad naiđu i automobili, ali oni su popričično očekivani u ulici. Ono što Maeklong čini neobičnom ulicom jeste to što ulicom prolazi i železnica. Voz svakako ima prednost u odnosu na ostale učesnike saobraćaja, ali veoma isti i ugrožavju, jer ulica nije previše široka. Slična ulica postoji i u gradu Hanoj.

Magična Vrteška, Engleska

Magična vrteška je naziv koji koristi lokalno stanovništvo, pravi naziv je Ulica Drouv i nalazi se u gradu Svindon. U neobičan kružni tok se uključuje pet puteva, zanimljivo je to što se oko centra vozi u pravcu kazaljke na sati, a za one koji žele da dođu do najdaljeg izlaza, omogućeno je da ako se voze u najudaljenijom trakom, voze u drugom smeru.

VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO Otkrivena velika tajna Simpsonovih! Gledali smo ih hiljadu puta, ali 5 najbitnijih stvari nam je sigurno promaklo! (VIDEO)

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Picture yourself driving here ?

A post shared by Konbini (@konbini) on Sep 1, 2016 at 3:51am PDT

BEOGRAD OVO NE PAMTI Drama na Labudovom brdu, izleteli doktori, sestre, svi dojurili munjevito do kola, a onda je počela akcija! (FOTO)

BONUS VIDEO: Sudar na uglu Bulevara kralja Aleksandre i Kumanovske ulice