Hašim Tači
EPA/ARMEND NIMANI
Hašim Tači

EPA/ARMEND NIMANI

Hašim Tači, Foto: EPA/ARMEND NIMANI

* Ramuš Haradinaj ispitan u Hagu

* Ispitivali Tačija

* Sve sakrili do javnosti

 

Hašim Tači i Kadri Veselji takođe su ispitani od strane Specijalnog suda za ratne zločine, ali su za razliku od Haradinaja to sakrili od javnosti, saopštila je u jednoj emisiji Rada Trajković.

Ona navodi da mnoge zemlje, među njima i Rusija, poseduju materijalne dokaze o trgovini organima što ova zemlja koristi da ostvari svoj uticaj na Tačija i na pregovarački proces. S druge strane, očuvanje njegove uloge u dijalogu je jedino što Tači može da iskoristi da odloži početak procesa protiv njega.

"MOŽE SAMO DA UĐE U ZGRADU I NIŠTA VIŠE" Nakon poziva u Hag, Haradinaju zaboli nož u leđa najbliži saradnici! U Prištini ga čeka pakao!

Najbrži način da se dijalog nastavi je formiranje nove vlade u istom sastavu skupštine, na šta je, kako Trajković ekskluzivno otkriva i Srpska lista spremna da da svoju podršku. Međutim, podrška Srpske liste nije dovoljna te su novi izbori gotovo neizbežni.

Rada Trajković je potvrdila navode poslanika Samoopredeljenja Đeljala Svećle da su Tači i Veselji već saslušani, ali ne u Hagu.

PREOKRET! Otkriveno šta će biti sa Haradinajem?! Nije kako se mislilo, Srbi će pobesneti zbog najnovijih informacija!

„Sigurno znamo da je i Kadri Veselji bio pozvan. Ja iz međunarodnih izvora imam informaciju da je u Sloveniji dao izjavu, ali krijući to od albanske javnosti. Sa Tačijem je, dok je trajala istraga, istražni postupak i razgovor sa njim vođen je u njegovom kabinetu u Prištini i trajao je više sati. Priča se da je odatle izašao potpuno zbunjen od načina i argumenata sa kojima je suočen tokom istrage. I za njega se govori da je pozvan i da je dao izjavu, ali se to krije“, objašnjava Trajković.

Ramuš Haradinaj

EPA/KOEN VAN WEEL

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/KOEN VAN WEEL

Komentarišući upravo Haradinajev odlazak u Hag, Rada Trajković kaže da je tim potezom kosovski premijer u ostavci uradio dve stvari – odložio pritiske da Kosovo ukinu takse na robu iz Srbije i ukazao na moralnu superiornost njegove odluke za razliku od Veseljija i Tačija koji su takođe navodno ispitani, ali se nisu odrekli svojih pozicija.

DOKAZ DA SU OAZA TERORIZMA! Kosovska policija krenula u žestoku akciju! Počela nova hapšenja!

„Ostao je samo taj institucionalni vakuum koji koristi Tači… Tačiju je važno da se nastavi dijalog jer se on boji za svoju političku poziciju i institucionalnu budućnost. On je prvooptuženi za trgovinu organima. U tom kontekstu mislim da im je Haradinaj održao moralni čas“, rekla je Trajković, naglašavajući da se za razliku od njega Haradinaj „bez razmišljanja odrekao institucionalne pozicije“.

Bedžet Pacoli

EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Bedžet Pacoli, Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Izbori neizbežni

Govoreći o nastalom institucionalnom vakuumu i mogućnosti vanrednih parlamentarnim izborima na Kosovu, Trajković ocenjuje da su oni neizbežni jer PDK ne može da obezbedi većinu za formiranje nove vlade.

„Ako bi Tači kao predsednik predložio novog mandatara, onda bi imali problem jer Ramušova partija AAK najverovatnije ne bi bila u vladi u kojoj on ne bio njen predsednik. Opozicija se izjašnjava da ne žele u stvaranje nove vlade, već da idu na izbore. Ima nekih informacija da je Srpska lista prihvatila predlog Tačija da formira novu vladu. Ali sve zavisi od međunarodnih predstavnika“, rekla je Rada Trajković i dodala da ipak ni međunarodna zajednica više nije jednoglasna po pitanju Kosova, već da u njoj postoje različite strategije.

 

Konkretno, međunarodni faktor na Kosovu se raslojava na nemačku stranu i „one koji bi u nekom momentu prihvatili neki vid razgraničenje“ objašnjava Trajković i dodaje da ove dve struje raslojavaju i albansku političku elitu. Trajković upravo nastavak pregovora u formatu Vučić – Tači vidi kao dalje promovisanje ideje podele Kosova, što je u posebnom interesu kosovskog predsednika. Za razliku od njega, Haradinaju ili Kurtiju prioritet nije ni nastavak dijaloga niti obezbeđivanje stolice u UN, tvrdi.

Podelom Kosova do odlaganja optužnice

Ona ponavlja da Tači pregovore koristi kako bi odložio proces za trgovinu organima i sačuvao sopstvenu poziciju.

„Materijal o trgovini organima ne verujem da je uništen, taj materijal poseduju neke zemlje, između ostalih, tu je i Rusija. I s obzirom na njenu tradiciju i želju da bude prisutna na Balkanu, ne verujem da neće koristiti to za uticaj na lidera za sledeći pregovarački proces. Tu vidim uticaj Putina i ruske administracije i na Tačija koji da bi ostao politički aktivan on prihvata transparentne i manje transparentne dogovore sa svima, lišavajući se tradicionalne lojalnosti Americi“.

Pored Rusije, uticaj na Tačija ima i Turska, tvrdi Trajković i podseća na slučaj hapšenja gulenista koji je „izvedeno zahvaljujući Tačiju“.

Zbog svih ovih uticaja o kojima se malo govori na Kosovu, Trajković veruje da će pregovori biti vrlo kompleksni i duži nego što svi planiraju da će biti.

BONUS VIDEO: