Ramuš Haradinaj
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

* Ramuš Haradinaj u Hagu

* Sudiće mu se za zločine protiv Srba

* Drecun naglasio da postoje novi dokazi

 

On u razgovoru za RTS podseća da je Haradinaju dva puta suđeno za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i da je oba puta oslobođen, ali ističe da je situacija za njega sada drugačija.

ZLOČIN ZA KOJI JE OSUMNJIČEN DRŽAO SE U TAJNOSTI Danas sve procurilo! Haradinaja optužuju za nikad jezivije zlodelo!

Drecun navodi da su se pojavili neki novi elementi - ubistvo Albanaca od strane Ramuša Haradinaja i njegovih terorista.

On je pokazao originalna dokument iz štaba komande operativne zone Dukađin i istakao da je to izveštaj o ljudima koji su ubijeni i zbog čega su ubijeni, a reč je o Albancima.

Ramuš Haradinaj

Profimedia

Ramuš Haradinaj, Foto: Profimedia

"Evo odgovora na pitanje gde su mnogi nestali Albanci. Ovo je dokument su zaplenile naše snage bezbednosti koji je čak i rukom pisan. U njemu je spisak 30 Albanaca. Oni su bili pripadnici policije Republike Srbije i zbog toga su i likvidirani od strane grupe Ramuša Haradinaja. Ne znam zašto nije pokazan sudu", navodi Drecun.

ZLOČINAC STIGAO U HAG Haradinaj će se sutra preznojavati pred istražiteljima, a pozive će dobiti i 10 njegovih najbližih saradnika!

Podseća na slučaj "bunker" gde je otkrivena masovna srpska grobnica sa najmanje desetak tela.

"Najsurovije je likvidirana petočlana porodica sa troje dece od 13, 16 i 17 godina. To nije jedina masovna grobnica, ima ih još. O njima se znalo i ranije ali se ćutalo, nije bilo ni reči u prethodnim sudenjima", ističe on.

Milovan Drecun

Emil Čonkić

Milovan Drecun, Foto: Emil Čonkić

 

Navodi da je Kfor napravio uviđaj, da je mesto zločina fotografisano, da je došao i forenzički tim iz Švedske ali da je iz samo njima znanog razloga i taj slučaj kao i mnogi drugi stavljen u fioku.

Dodaje da Beograd poseduje i ratni dnevnik Haradinaja i da je Srbija Tužilaštvu Specijalnog suda ustupila novu dokumentaciju da bi ukazali na mogućnost podizanja optužnice na osnovu novih dokaza.

Istiće da je u komandnoj odgovornosti Ramuša Haradinaja počinjeno 987 dogadaja silovanja, ubistva, masakriranja.

"Utvrdili smo da je u operativnoj zoni Dukađin teroristička OVK tada bila podeljena na vest, odnosno sedam operativnih zona. Zonom Dukađin, deo Metohije, je komandovao Ramuš Haradinaj, a 131. brigadom u toj zoni Daut Haradinaj. U toj zoni je bilo najviše zločina. Utvrdili smo preko 987 dogadaja, mučenja, ubistva, silovanja, kidnapovanja", rekao je Drecun.

Ramuš Haradinaj bi danas trebalo da bude saslušan u Specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici tzv. OVK nad srpskim i nealbanskim stanovništvom.

BONUS VIDEO: